Beázott a British Museum egyik görög galériája

A júliusi heves esőzések idején beázott a British Museum egyik görög galériája, ami miatt el kellett halasztani az újranyitást - írja a The Art Newspaper.

Parthenon-fríz (részlet)Forrás: CC BY-SA 2.5/Jastrow/wikipedia

A görög művészet hét galériája, köztük a Parthenon-szobroké, hét hónapos bezárást követően július végén nyílt volna meg újra, közölték múzeumi források a londoni lappal. A nyitást azonban el kellett halasztani, miután július 25-én heves esőzések árasztották el London központját, és a víz beszivárgott a múzeum egyik görög galériájába is.

A  cikk szerint a British Museum szóvivője is megerősítette, hogy júliusban víz szivárgott be az egyik görög galériába, de azt nem árulta el, hogy melyik konkrét galériáról van szó, így nem lehet tudni, hogy a leghíresebb darabok, a Parthenon-frízek érintettek-e. Azt sem tudta megmondani, mikor nyílhatnak újra a kiállítások.

A kiállítóterek rossz állapotáról már korábban is beszámolt a sajtó. 2018-ban a görög televízióban jelentek meg felvételek a galériába csöpögő vízről, amelyben a Parthenón frízei, domborművei és szobrai találhatók.

Akkoriban a múzeum azt mondta, hogy egyik szobor sem sérült meg, és a problémát megoldották. De Lina Mendoni, Görögország kulturális minisztere szerint a felvételek és a jelenlegi hírek megerősítik Görögország jogos igényét a szobrok Athénba történő visszaküldésére, és a Parthenonnal való újraegyesítésükre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek