Aknaelhárítók bukkantak ókori hajóroncsra Horvátországban

Egy ókori fahajó maradványait fedezték fel a horvátországi Hvar mellett, Scedra szigeténél. Az eddig ismeretlen hajóról kiderült, hogy az időszámítás előtti 3. századból származik, és rakományával együtt süllyedt a mélybe - közölte a horvát kulturális minisztérium.

Hvar szigete a magyarok egyik kedvenc üdülőhelye, ennek közelében fekszik Scedra, ahol a hajóroncsot megtaláltákForrás: Shutterstock / Készítette: DaLiu

"Egy teljesen megőrzött, eddig feltáratlan hajóroncsról van szó, a Krisztus előtti 3. századból, antik amfora rakománnyal. A roncs 50 méteres mélységben fekszik" - írták a sajtóközleményben, hozzátéve, hogy ez a legkorábbi ismert hajóroncs az Adriai-tenger keleti partján.

A hajó maradványait a horvát és az olasz haditengerészet flottájának aknaelhárító búvárai találták meg egy közös kiképzés során. A kulturális minisztérium rámutatott, hogy a víz alatti gyakorlat helyszínét a területen található lehetséges régészeti leletekről szóló korábbi információk alapján választották ki, a védelmi minisztériummal, a spliti egyetemmel és annak műkincsmegőrzési részlegével együttműködve.

A kutatás körvonalának meghatározása után, megkezdődött a tengerfenék többrétegű felmérése, a kapott adatok feldolgozásával pedig sikerült kimutatni, hogy régészeti lelőhelyről van szó. Magát a hajóroncsot már víz alatt dolgozó régészek tárták fel.

"A lelőhely pontos történelmi összefüggéseit, kiterjedését és egyéb jellemzőit a jövőbeni régészeti kutatások határozzák meg, amelyek alapján tervek készülnek a védelmére, állagának megóvására és a talált leletek bemutatására" - fogalmazott a tárca.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek