Turistaadót vezet be Bali, hogy megőrizze a kultúráját

Jövő évtől 150 000 rúpia, azaz 3350 forintos díjat kell fizetnie annak, aki az indonéz paradicsom, Bali szigetét szeretné meglátogatni, derül ki az Independent cikkéből.

A turizmusból élő Bali évente több millió külföldit vonz, a 150 000 rúpiás turistaadó bevezetése pedig már régóta tervben volt. A sziget a helyi kultúra megőrzése érdekében döntött úgy, hogy belépési illetéket vezet be, és azért, hogy határt szabjon a turisták botrányos viselkedésének.

A helyiek szent hegye, az Agung-hegyForrás: Tiket2/Wikipedia

A hivatalos adatok szerint 2022-ben már több mint kétmillió turista kereste fel a szigetet, akik között nem egy botrányt kavart tiszteletlenségével. Tavaly májusban letartóztattak egy német nőt, miután levetkőzött, és beszökött egy balinéz táncbemutatóra Ubudban. Áprilisban egy orosz turistát tiltottak ki az országból, miután meztelenül pózolt egy szent, 700 éves banyánfán, míg egy másik turista az Agung-hegyen mutogatta fedetlen fenekét az isteneknek. Abból is elegük lett a helyieknek, hogy sokan jogosítvány nélkül, félmeztelenül motorozgatnak a szigeten.

BaliForrás: Only France via AFP/NORBERT SCANELLA/ ONLYWORLD.NET/Norbert Scanella

I Wayan Koster, a sziget kormányzója nem hiszi, hogy az új adó elriasztaná a látogatókat: „Ez nem probléma. A környezetvédelemre és a kultúrára fogjuk fordítani, és hogy jobb minőségű infrastruktúrát építsünk ki, így kényelmesebb és biztonságosabb lesz Balira utazni."

Bali Idegenforgalmi Tanácsának elnöke, Ida Bagus Agung Partha Adnyana ugyanakkor azt reméli, hogy az idegenforgalmi adó „megakadályozza, hogy Balit olcsó úti célként tartsák számon. Az olcsó úti célok olcsó turistákat hoznak, akik általában sok problémát okoznak".

BaliForrás: Hemis via AFP/FRILET Patrick / hemis.fr/Frilet Patrick / Hemis.Fr

A díjat elektronikusan kell majd befizetni egyszeri alkalommal, és a külföldről vagy Indonézia más részeiről Balira érkező külföldi turistákra vonatkozik majd. A belépési illeték nem vonatkozik a belföldi turistákra.

A turistaadó nem az első intézkedés, amellyel a helyi hatóságok próbálnak határt szabni a turisták bomlasztó viselkedésének. Volt már szó a helyes viselkedésről szóló kézikönyv kiadásáról, a motorkerékpár-használat tilalmáról, legutóbb pedig a sziget szent hegyeinek megmászását tiltották meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek