Bali hegyei szent helyek, mostantól tilos megmászni őket

Frissítés: Egy kedves olvasónk, aki jelenleg Balin nyaral, tegnap küldte, hogy egy hegyi vezetővel és 300 turistával együtt, a szükséges engedéllyel rendelkezve megmászta a cikkben is említett Batur-hegyet. Aki szintén éppen Balin nyaral, annak érdemes sietni, mert pár nap múlva már lehet erre nem lesz lehetősége.

Bali lakosai nagyon torkig lehetnek a külföldi turistákkal, ugyanis egyre több intézkedéssel igyekeznek megrendszabályozni őket. A helyes viselkedésről szóló kézikönyv kiadásáról és a motorkerékpár-használat tilalmáról ebben a cikkben írtunk korábban. Most épp a sziget szent hegyeinek megóvása van soron: a legújabb rendelet azonnali hatállyal megtiltotta a hegymászást és a túrázást Bali mind a 22 magaslatán, így a Batur-hegyen is, ahonnan eddig a turisták páratlan napfelkeltében gyönyörködhettek – olvasható a TimeOut oldalán.

Mostantól tilos a hegyek megmászása BalinForrás: Shutterstock/Mama_Mia

Ezek a hegyek szentek. Ha a szentségük sérül, az ugyanaz, mint Bali szentségének meggyalázása" – mondta Wayan Koster, Bali kormányzója. Ez a tilalom örökre érvényben marad, és nem csak a külföldi turistákra vonatkozik, hanem a belföldi turistákra és a lakosokra is... kivéve a vallási szertartásokat vagy a természeti katasztrófákra irányuló intézkedéseket" – mondta.

A tilalom nem sokkal azután lépett életbe, hogy több turista is botrányt kavart viselkedésével a szigeten. Tavaly májusban letartóztattak egy német nőt, miután levetkőzött, és beszökött egy balinéz táncbemutatóra Ubudban. Áprilisban egy orosz turistát tiltottak ki az országból, miután meztelenül pózolt egy szent, 700 éves banyánfán, míg egy másik turista az Agung-hegyen mutogatta fedetlen fenekét az isteneknek.

Nemrég a motorbérlést is betiltották a szigetenForrás: Made Nagi/MTI

Annak ellenére, hogy a legtöbb helyi lakos pozitívan fogadta az új rendelkezést, néhány közösség – különösen a túravezetők, vendéglátósok és más kisvállalkozás-tulajdonosok –, aggódnak, hogy a tilalom milyen hatással lesz a bevételeikre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek