Év Múzeuma díjat nyert a Skanzen, mutatjuk a többi nyertes múzeumot is

Az elismerésre a tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetett saját elhatározásból, vagy a jelölő grémium által javasolt jelölés alapján pályázni. Összesen 10 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik „Az Év Múzeuma 2023 jelöltje" kitüntető címet. Nagymúzeum kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum lett a nyertes, de mutatjuk a többi díjazottat is.

A Skanzen visszarepít a több száz éves falusi élet színtereibe - illusztrációForrás: Gabortokodi.Com/Sknazen Press

A  szentendrei Skanzen a sokrétű, stratégiai alapú - többek között az egész életen át tartó, élményalapú tanulás és ismeretátadás területén végzett - példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért, az Erdély tájegység létrehozásáért és működtetéséért, a hazai múzeumügyet szolgáló, hosszú évek óta folytatott szakmai tudásmegosztásért nyerte el a díjat.

A „kis múzeumok" kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum vihette haza. Értékelték a település fejlődését és megtartó erejét támogató innovatív tevékenységét.

jászberényi Jász MúzeumForrás: Szabadon felhasználható kép a magyarmuzeumok.hu oldalról

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta kapta meg. Itt figyelembe vették a látogatóbarát fejlesztéseket, a gyűjtemények gyarapítását, a szakszerű és interaktív kiállításokat, és a helyi közösségek bevonását a munkákba.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum kapta, az ICOM Magyarország különdíját pedig a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a német nemzetiségi gyűjtemény szakszerű feldolgozásáért, bemutatásáért.

Tatai Német Nemzetiségi MúzeumForrás: Szabadon felhasználható kép a magyarmuzeumok.hu oldalról

Az Év Múzeuma 2023 jelöltje oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a jász hagyományok ápolása és megőrzése terén végzett példaértékű tevékenységéért, a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár pedig a látogatóbarát projektjeiért. Díjazott lett még a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum, és a Néprajzi Múzeum, az új és a felújított múzeumépületeiben a magas színvonalú műtárgyraktárak, a muzeológiai feldolgozó műhelyek létrehozásáért - tudtuk meg a magyarmuzeumok.hu hírlevelléből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek