Öt évre bezár a világ egyik leghíresebb múzeuma

2025 végén öt évre bezárja kapuit Párizs egyik leghíresebb múzeuma, a Pompidou központ – jelentette be szerdán Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter.

A Pompidou központForrás: pisaphotography/Shutterstock

A Brussels Times cikke szerint tervezett felújítások miatt zárják be a francia főváros high-tech stílusú nevezetességét, amely 2030-ban nyithat újra. Az öt év alatt korszerűsítik az épületet, és eltávolítják az azbesztet a homlokzatról és a mennyezetekről. Tűzbiztonsági intézkedésekre is sor kerül, emellett az energiaoptimalizálás és az akadálymentesítés is a tervezett munkálatok között szerepel. A múzeum gyűjteményének áthelyezése és a részleges bezárása már 2024 őszén megkezdődik.

Az 1977-ben felavatott Centre Pompidou a világ egyik vezető modern és kortárs művészeti múzeuma. Megnyitása óta mintegy 300 millió látogatót fogadott – jelentette ki Malak a sajtótájékoztatón.

A felújítást eredetileg 2023 és 2027 közöttre tervezték, de a 2024-es olimpia miatt végül úgy döntöttek, hogy két évvel elhalasztják. 2021-ben, amikor először jelentették be a tervet, a munkálatok költségét 262 millió euróra becsülték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek