A robotikától a hajléktalanságig: A legizgalmasabb új múzeumok 2023-ban

A mesterséges intelligencia által tervezett robotika múzeumtól a világ legnagyobb egyiptomi gyűjteményén és a gyerekek bevonásával készült kiállítótéren keresztül a hajléktalanság múzeumáig számos izgalmas kulturális intézmény nyitja meg kapuit 2023-ban. Május 18-án a múzeumok világnapját ünnepeltük, ennek alkalmából mutatjuk a legizgalmasabb megnyitókat 2023-ban.

A világ legnagyobb egyiptomi múzeuma - Kairó

Ha minden a tervek szerint halad, a világ legnagyobb, egyetlen civilizációnak szentelt régészeti múzeuma idén nyitja meg kapuit Kairóban. A Grand Egyptian Museum (GEM) épületében az ókori Egyiptom történelméből származó több mint 100 ezer régészeti leletet tekinthetünk meg, legnagyobb attrakciója pedig a Tutanhamon gyűjtemény: külön kiállítótérben lesz látható a fáraó sírjában talált mind az 5600 műtárgy.

Grand Egyptian Museum, KairóForrás: Grand Egyptian Museum/Facebook

Az 500 ezer négyzetméteres helyszín három emeletén tárgyalók, tantermek, egy 250 férőhelyes 3D mozi, gyermekmúzeum, valamint üzletek és éttermek várják a látogatókat. Bár a nyitás pontos időpontjáról egyelőre nincs hivatalos információ, de nagy valószínűséggel még idén megtörténik.

A Hajléktalanság Múzeuma - London

A londoni Hajléktalanság Múzeuma (Museum of Homelesness (MoH) már 2015 óta tart művészeti előadásokat és rendez kiállításokat és más projekteket, amelyekben a társadalom hajléktalansággal kapcsolatos előítéleteivel foglalkozik. Az otthontalanságot megtapasztalt emberek által vezett közösség 2023-ban nyitja meg első kiállítóterét a Finsbury Park egyik épületében.

A múzeum programjai között workshopok, beszélgetések, előadások is szerepelnek, és tervben van egy hajléktalan emberek számára szabadon hozzáférhető művészeti stúdió létrehozása is.

Emellett évente 250 segítő foglalkozást is szerveznek majd a rászorulók számára a lakhatással, jogokkal és az alapvető szükségletek biztosításával kapcsolatban. Mindezeket a programokat az érintettek bevonásával tervezik megvalósítani.

A barlanghoz hasonlító természettudományi múzeum - New York

Lélegzetelállító kialakítása miatt került bele a válogatásba a New York-i természettudományi múzeum részét képező Richard Gilder Tudományos, Oktatási és Innovációs Központ, amely május elején nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az épület valóban lenyűgöző: fehér gránit sziklákból vájt tömbje kerek ablaknyílásaival kívül-belül olyan, mint egy sziklába vájt barlang. Organikus formáit a New York Times újságírója egy kanyonhoz (talán a vízvájta Antilop-kanyonra gondol?) hasonlítja, de Gaudi építészetével is párhuzamot von.

Richard Gilder Centre, New YorkForrás: Lokman Vural Elibol/Anadolu Agency/AFP

A Studio Gang által tervezett új kiállítótér falai között immerzív kiállítások fedik fel a természeti világ rejtett birodalmait. Inszektárium, lepkeház, padlótól a mennyezetig érő bemutatók is várják a látogatókat a barlangszerű terekben, írja a múzeum honlapja.

A világ első robotika és mesterséges intelligencia múzeuma - Szöul

Dél-Korea fővárosa, Szöul a világ egyik legjelentősebb technológiai központja, így ideális helyszín a világ első robotika múzeumának. A kiállítótérben a robotika, a hologram technológia, az AR és a VR legújabb fejlesztéseivel ismerkedhetünk meg, a helyszín pedig képzéseket kínál majd.

Mivel a projekt minden szakaszában, a tervezéstől a gyártásig és kivitelezésig robotokat használtak, a nyitókiállítás témája maga a múzeum felépítése lesz. A legutóbbi információk szerint júliusra tervezik a megnyitót.

A gyerekek által tervezett játékmúzeum - London

2023 nyarán nyitja meg kapuit a londoni iparművészeti múzeum (Victoria & Albert Museum) szárnya, a Young V&A néven megújult játékmúzeum.

The AOCForrás: Picture Plane Ltd/Young V&A

A korábban V&A Museum of Childhood néven ismert kiállítótér felújításának érdekessége, hogy a legnagyobb játékszakértőket, azaz különböző korú gyerekeket is bevontak a tervezésbe a múzeumi csapat és az építészek mellett, azzal a céllal, hogy valami olyasmi jöhessen létre, ami a következő generációkat is bevonja.

A V&A gyűjteményből származó régi játékok mellett szórakoztató, interaktív elemeket is kapott a kiállítótér. A gyerekek elkészíthetik például saját Minecraft-verziójukat egy városi térről, színpadra léphetnek egy mesemondó térben, hancúrozhatnak a homokozóban és trükközhetnek a gördeszkaparkban.

Forrás: blooloop.com, londonist.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek