Videó: Újabb látnivalót nyitottak meg az ókori Egyiptom fővárosában

Luxor, mint Théba néven az egykori főváros, az ókori Egyiptom kulcsfontosságú helyszíne. Olyan látnivalók találhatóak itt, mint például a világ egyik legnagyobb vallási kultuszhelyszíne, a Karnaki templom, vagy a Tutanhamon sírját is rejtő Királyok völgye. Legújabb látványosságként Meru sziklába vájt 4000 éves sírját lehet megtekinteni, amelyet a Varsói Egyetem régészei és az egyiptomi örökségvédelmi minisztériumhoz tartozó Antikvitás Legfelsőbb Tanácsa restaurált.

Meru temetkezési helyszínének megnyitója LuxorbanForrás: Dr. Mostafa Waziry/Facebook

Meru magas rangú tisztviselő volt a 11. dinasztia korabeli II. Mentuhotep udvarában, aki Kr.e. 2004-ig uralkodott, és Meruhoz hasonlóan El-Asasif nekropoliszában temették el. 

Ez az első olyan helyszín egy ilyen korai időszakból Nyugat-Thébában, amelyet hozzáférhetővé tettek a látogatók számára" – idézi a minisztérium közleménye Fathi Yassint, a felső-egyiptomi régiségekért felelős főigazgatót.
A II. Mentuhotep templomához vezető felvonulási út felé néző sírban egy hosszú, az áldozati kápolnához vezető folyosó található, itt lett kialakítva egy fülke az elhunyt szobrának. Egy temetkezési akna pedig egy szarkofággal ellátott sírkamrához ereszkedik le. Íme, ezt láthatják majd az oda betérők!

 Ez a sír egyetlen díszített helyisége, amely szokatlan, mészvakolatra festett dekorációt kapott" – mondta Yassin.

A lengyel egyiptomi régészeti misszió szerint Meru sírja legalább a 19. század közepe óta ismert volt. Az olasz restaurátorok 1996-ban a falfestmények egy részét megtisztították – írja a CNN.

(Címlapkép: Ramon Perucho/pixabay.com - Luxor, illusztráció)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek