A történelem egyik legöregebb múmiáját találták meg Egyiptomban

A piramisairól híres szakkarai nekropolisz újonnan feltárt sírjai szakértők szerint az i.e. 2500 és 2100 közötti korszakból, az ötödik és a hatodik dinasztia idejéből származnak. A több mint 400 éves - elvileg arany lapocskákkal borított - múmiára több mint 15 méter mélyen, egy mészkőből készült szarkofágban találtak rá. A nyughely egy Hekasepesz nevű férfié volt - közölte az ország ókori műkincseit felügyelő régészeti tanács korábbi vezetője, az ásatásokat irányító Zahi Havasz világhírű régész.

A mostanában megtalált figurák gyűjteménye SzakkarábanForrás: AFP/Khaled Desouki

A szakember kiemelte, hogy a múmia "szinte teljesen ugyanolyan állapotban maradt fenn, ahogy 4300 éve odakerült", így ez lehet a legrégebbi, legjobb állapotban fennmaradt múmia, amelyet Egyiptomban eddig találtunk - tette hozzá..

Több sírra is bukkantak a környéken: köztük van egy Hnúmdzsefef nevű pap, aki vélhetően az ötödik dinasztia idején élt, valamint egy Meri nevű, "a titkok őrzőjeként" is ismert tisztségviselő. Sírjaikat a mindennapi életből vett rajzokkal díszítették.

Az egy éve tartó ásatásokon emellett több szobrot, amulettet, valamint egy jó állapotban fennmaradt szarkofágot is felfedeztek. A Kairótól 30 kilométerre délre található Szakkaránál zajló ásatások az utóbbi években igen sikeresek voltak: tavaly öt négyezer éves sírt tártak fel, az ezt megelőző években pedig több száz színes koporsót is találtak, amelyekben a 26. dinasztia magas rangú államférfijainak és papjainak jó állapotban fennmaradt múmiái voltak.

A kép kicsit elrendezettnek tűnik, de a régészek és a feltárásban segítő munkások munkája ettől még nem könnyebbForrás: AFP/Khaled Desouki

A múlt héten az egyiptomi hatóságok azt közölték, több tucat, az i.e. 1800 és 1600 közötti időszakból származó temetkezési helyre bukkantak az ország déli részén található Luxorban, valamint feltártak egy római települést is, mely az i. sz. első században állhatott.

Egyiptomban rendszerint nagy hírverés közepette jelentik be az új régészeti feltárásokat. Ennek az az oka, hogy a szenzációs bejelentésekkel egy kicsit fellendítsék az ország turizmusát, amit az elmúlt évek és a mostani háború eléggé megtépáztak. A kritikusok viszont sérelmezik, hogy a kormány csak az egyébként is nagy felfedezéseket állítja a középpontba, a valós régészeti kutatómunkáról pedig megfeleldkezik - írták a BBC.com cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek