Megtalálták a világ legrégebbi rúnakövét Norvégiában

Norvég régészek rátaláltak a világ legrégebbi rúnakövére. Vizsgálataik szerint a feliratok akár 2000 évesek is lehetnek.  A lapos, négyzet alakú, barnás homokkőtömbön faragott rovásírás a legkorábbi példája lehet az írásban rögzített szavaknak Skandináviában – közölte az oslói Kultúrtörténeti Múzeum.

Az Oslóban készült fotón a világ legrégebbi rúnaköve, amelyet majdnem 2000 évvel ezelőtt véstek, így több évszázaddal idősebb a korábban ismerteknélForrás: AFP/Javad Parsa

A rúnák számos germán ábécé karakterei, amelyeket Észak-Európában az ókortól a latin ábécé elfogadásáig használtak. A most bemutatott rúnakövet még 2021 végén fedezték fel egy sír feltárása során, de időbe tellett, amíg alaposan átvizsgálták. A 31 cm x 32 cm méretű kövön többféle felirat található, és nem mindegyiknek van nyelvi értelme. A kő elején található nyolc rúna például az „idiberug" feliratot tartalmazza – ez lehet egy nő, férfi vagy egy család neve.

Régészek vizsgálják, tanulmányozzák a 31x32 cm-es homokkő sziklátForrás: AFP/Javad Parsa

Tyrifjord közelében, Oslótól nyugatra, egy olyan régióban bukkantak rá, amely számos monumentális régészeti leletről ismert. A hamvasztási gödörben található tárgyak – elégett csontok és szén – arra utalnak, hogy a rúnákat valószínűleg i.sz. szerint 1 és 250 között írták.

Ez lehet az egyik első kísérlet arra, hogy Norvégiában és Skandináviában rúnákat használjanak kövön" – mondta Kristel Zilmer, az Oslói Egyetem professzora.

Zilmer a felfedezésről azt nyilatkozta, hogy a legszenzációsabb dolognak tartja, amivel akadémikusként valaha találkozott.

A rúna melletti sírban talált csontok és faszén kormeghatározása arra utal, hogy valamikor az 1. és 250. év között írtak ráForrás: AFP/Javad Parsa

Sok kutatást kell még végezni a sziklán, amelyet a megtalálás helye után Svingerud-kőnek neveztek el, de január 21-től egy hónapig ki lesz kiállítva a Kultúrtörténeti Múzeumban, amely Norvégia legnagyobb történelmi műtárgygyűjteményével rendelkezik a kőkorszaktól a modern időkig – írja a theguardian.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek