Klímaváltozásról szólhatnak a 9. századi viking rúnakő feliratai

A legújabb kutatások szerint egy katasztrofális éghajlati válságot jövendölnek meg a világ leghosszabban fennmaradt, kőbe vésett rúnafeliratai.

A Rök-rúnakőRAÄ Fornsök/wikipedia

A 9. századi viking rúnakövet a dél-svédországi Rökben találták, és a korához képest megdöbbentően ép: a 28 sornyi, 700 rúnából (kereszténység előtti germán írásjel) álló szövegből csak egyetlen sor rongálódott meg.

Annak ellenére, hogy a felirat jól olvasható, régóta zavarba hozza a kutatókat, akiknek még mindig nem sikerült megegyezniük az értelmében és a gránit lap rituális céljában. Eddig azt gondolták, hogy Nagy Theodorik keleti gót királyhoz kapcsolódik, de a legújabb kutatások egy árnyalatnyit pontosították a képet, írja az artnet.com

A legújabb kutatások szerint a szövegben az emberek attól való félelmüket fejezhették ki, hogy a pár évszázaddal korábban történt éghajlatváltozás újra megismétlődik.

536 és 550 között ugyanis a régió igencsak szenvedett a vulkánkitörések sorozata által kiváltott szélsőséges időjárási változásoktól. A hőmérséklet lezuhant, a termés visszaesett, és éhínség tört ki, aminek eredményeként a Skandináv-félsziget lakossága alig több mint a felére csökkent. A szűkös évek emlékezete nemzedékről nemzedékre szállt a régió folklór hagyományaiban. Ebben az összefüggésben a szöveg a fény és a sötétség, a hideg és a meleg, az élet és a halál közötti harcot érintheti.

A kutatók szerint a régióban tapasztalható baljós égi és környezeti jelenségek ébreszthették fel az emberekben a közelgő végzet érzetét.

Egy hatalmas napvihar drámai vörösre festette az eget, a terméshozamok megszenvedték a rendkívül hideg nyarat, majd egy napkelte után napfogyatkozás következett be

– mondta Bo Gräslund, az Uppsalai Egyetem régészeti professzora.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek