Így suhant a Mikulás Budapest egén 100 évvel ezelőtt

A valóság és fikció keveredésének egyik legizgalmasabb formája, amikor szinte nem is lehet elválasztani a reálisat a hozzátoldott mesétől. Amikor a kép vagy a történet annyira realisztikusnak tűnik, hogy szinte elhisszük, hogy a képzeletbeli elemek is valóságosak.

Animatiqua: Váci utca, Elefántos házForrás: Animatiqua/Facebook

Ilyen az Animatiqua kreatív stúdió Mikulás alkalmából megosztott fotója is, egy körülbelül száz évvel ezelőtt készült fekete-fehér fénykép Budapest egyik, mára már nem létező kupolájáról. (Ami egyébként a Váci utcai Elefántos házat ékesítette.)

De a lényeg nem is a már nem létező kupola. Ami igazán ünnepivé teszi a képet, az az apró hozzátoldás az égen. A telihold fényében a Mikulást látjuk rénszarvasok által húzott szánján, amint Budapest kéményeit keresi.

„Eltűnt kupolák, pardon, kémények nyomában - Mikulás-módra váltunk" – írják a ma reggel megosztott Facebook-posztban. A kupolákra való utalás egyébként az Animatiqua stúdió egy nemrégiben bemutatott videójára utal, amelyben Budapest II. világháborúban elpusztult kupoláit keltették életre egy hihetetlenül különleges videó technikával. A mozgóképről, és a csapat korábbi videóiról itt olvashatsz bővebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek