Itáliai utazás fillérekért: Olasz vetítéssorozat indul az Uránia termeiben

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel. A budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésével meghirdetett, műfajilag sokszínű programban a filmújdonságok dominálnak, közölte az MTI-vel az Uránia.

Tipikus olasz életkép, amellyel sok filmben találkozhatunk - illusztrációForrás: Catarina Belova/Shutterstock

Többek közt Dino Risi, Ettore Scola, Pupi Avati, Mario Martone alkotásai várják az olasz filmek rajongóit, olyan sztárokkal, mint Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Stefania Sandrelli, Pierfrancesco Favino, Alessandro Borghi, Marco Giallini vagy Gigi Proietti.

A nyitóvetítésen Vittorio Gassmané lesz a főszerep. Dino Risi rendezővel való együttműködéséből több mint egy tucat filmalkotás született, melyek közül A nő illata talán a legismertebb és a leginkább kedvelt.

Az 1974-ben bemutatott drámai vígjátékból 1992-ben sikeres amerikai remake is született Al Pacinóval, amely azonban nem írta felül Gassman feledhetetlen alakítását – emlékeztet a közlemény.

Sorrento is kedvelt helyszíne a filmeseknek - illusztrációForrás: Shutterstock/lukaszimilena

Karácsonyig két további különlegesség vár az olasz film kedvelőire. December 14-én érkezik a Mámorító Velence, amely A művészet templomai sorozat újdonságaként érkezik az Urániába. A dokumentumfilm Velence művészeti életét és múzeumait, lagúnáit és sikátorait bemutatva foglalja össze a városállam 1600 éves történetét. A vetítésen a közönség találkozhat a rendezővel, Michele Mallyval is.

December 19-én az Én vagyok a Mikulás című vígjátékot láthatják az Uránia látogatói, akik ekkor a 2020-ban elhunyt, népszerű komikus színész, Gigi Proietti utolsó alakításának lehetnek tanúi.

A széria folytatásában több olyan film is szerepel, amely kifejezetten egy városra koncentrál. Velence után következik Nápoly, majd az Alpok hegyei. A részletes programról itt olvashatsz bővebben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek