Budapest régen a kupolák városa volt! Most egy egyedi rövidfilmet láthattok róluk

A régi Budapest egészen máshogy nézett ki, mint ma. Sokan nem is tudják, de úgy 100 évvel ezelőtt még rengeteg gyönyörű kupola ékesítette 19. századi épületeink tetejét. Kupola magasodott az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán, a Váci utcai Elefántos ház felett, és egy magasztos glóbusz ékesítette a Szervita téri Török bankház tetejét is.

A kupolák jó része a II. világháborúban elpusztult, így már csak a fekete-fehér fotók adhatnak némi képet a 100 évvel ezelőtti főváros képéről. Az Animatiqua Stúdió új videójának köszönhetően, melyet a múlt héten mutattak be egy sajtóvetítésen, ezek a kupolák mozgóképen elevenednek meg egy hihetetlenül különleges technikának köszönhetően. Íme a videó:

Az Eltűnt Budapesti Kupolák című kisfilm a jól ismert háromrészes animációs sorozat, az Eltűnt Budapest folytatása (melyekről itt és itt olvashatsz bővebben), egyben a kreatív stúdió tervezett kupolatrilógiájának első része. Mint ahogy elődjei esetében, ebben a filmben is kockáról kockára alakulnak át mozgóképpé az elsősorban Fortepan gyűjteményéből származó archaikus fotók.

A film elkészítése érdekében sok épületet újra befotóztak, valamint a képeken szereplő épületek közül a legtöbbet egy új képalkotási technológia segítségével 3D-ben is „megépítettek". Az egyedi technológiával, amit alkalmazunk, 3D-s »testet« adunk bizonyos épületeknek, retusálunk vagy éppen roncsolunk, hogy egy archaikus miliőt hozzunk létre. Így a nézőnek olyan érzése van, mintha visszautazna a múlt század elejére" 

– mondta Kondacs András, a film rendezője.

Az önerőből megvalósított rövidfilm elkészítése mögött alapos kutató- és terepmunka áll, és a kreatív csapat körülbelül fél évét tette ki. A trilógia első részében a felkutatott kupolák nagyjából egy tizedét látjuk, a továbbiak a következő részekben tűnnek majd fel.

A Török Bankház díszes tetejeForrás: Animatiqua

A csapat egyébként egy egész estés, Budapest utcáit életre keltő dokumentumfilm előkészületeit is megkezdte. "Budapest a II. világháború előtt szebb volt, mint napjainkban. A tervezett dokumentumfilmben szeretnénk megeleveníteni egy olyan historizáló Budapestet, ahol az elpusztított épületeket és épületdíszeket visszaadhatjuk a jelenkornak." – mesélte az új projektről Kondacs András filmrendező, a projekt egyik vezetője.

A Váci utcáról is eltűnt jó néhány kupolaForrás: Animatiqua

Épüljenek vissza a kupolák vagy ne?

A multidéző filmet nézve még a laikusokban is megfogalmazódhat a kérdés, hogy vajon milyen lenne, ha ezek a kupolák visszaépülnének. 

Én Budapestet a világ legszebb városának tartom, és mindig is irigységgel töltött el az, hogy Prágát hívják a kupolák fővárosának, holott Budapesten sokkal több kupola tűnt el, mint ami Prágában jelenleg áll" – mondta el Kondacs András a film sajtópremierjén, ahol Sólymos Sándor, Ybl-díjas építésszel és filozófussal beszélgetett a témáról.

Sólyom Sándor a rekonstrukció helyett inkább az állapotok fenntartásának, az állagmegóvásnak a híve. „Az egykor elpusztult épületek, elpusztult kupolák visszaépítését – bár a II. világháborús bombázás okozta károk nagyon sajnálatosak –, túlzásnak érzem. Bár számottevő fotó és metszet maradt fönt az eredeti állapotokról, de a magam részéről úgy vagyok vele, hogy a megtörtént dolgokat megtörténtként kell figyelembe venni."

A rekonstrukció illúziókergetésnek tűnik, mivel mindig az újjáépítés korának a szemléletmódja tükröződik vissza benne, inkább interpretációk ezek, mintsem az eredeti állapotok megfelelői, fejtette ki véleményét az építész. Példaként a római Forum Romanumot említette, ahol újjáépítések nélkül őrizték meg a romokat. "Könnyeket morzsoltam amikor ott voltam, hogy milyen szépen karban van tartava és, hogy nincs illúzióknak alávetve." 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek