Mozgóképen kelnek életre Budapest lerombolt épületei

Mozgóképen keltik életre Budapest azon épületeit, melyek a második világháborúban vagy az 1956-os szabadságharcban megsérültek és lebontották őket – olvasható az MTI hírei között. Az Animatiqua stúdió tavaly karácsony előtt jelentette meg első ilyen összeállítását, és mostani, harmadik filmjükben is a Fortepan archívum gyűjteményéből válogatott fotók alakulnak át mozgóképpé, de ezúttal több figyelem jutott a főváros egykori lakóinak.

József körút, háttérben a Ferenc körút - Üllői út sarok, a Ferenc körút 46. számú ház. A felvétel 1890 után készültForrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Egyebek mellett a régi Nemzeti Színház épülete, a hömpölygő Duna, csobogó szökőkút, az egykori Erzsébet hídon gördülő villamos, vagy a Tabánban csordogáló Ördögárok patakja elevenedik meg a felvételeken.

Budapesten sok épület tűnt el részben a háború pusztításai miatt, részben pedig az 1945 utáni "szovjetizációval" összefüggő politikai koncepciók áldozataként – idézi a közlemény Sólymos Sándort, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektorhelyettesét, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi szaktörténészét.

Példaként említette a régi Nemzeti Színház épületét, "a helyén ma is egy idétlen tér van csak, aminek kialakítását annak idején a metróépítéssel magyarázták. A szovjet rezsimnek az útjában volt a nemzet színháza és az a tradíció, amit megtestesített" – fogalmazott a történész. 

 A filmben a térhatást mozgóképes elemek bevonásával erősítették. Az elkészítés csaknem 600 munkaórát vett igénybe, és mintegy 30 képet dolgoztak fel, egyes esetekben a 3D technológia felhasználásával. A fák, emberek vagy járművek által kitakart részeket vagy más forrásból pótolták, vagy újraalkották az ismétlődő mintákra hagyatkozva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek