A világ legfurcsább múzeumai, ahol leesik az állunk

Ha ezt az alábbi 5 múzeumot szeretnénk jellemezni, a különleges, egyedi, furcsa, és bizarr jelzők között hezitálunk, hiszen mindenkinél máshol húzódik a határ, ami még érdekes és különleges, vagy ami már bizarr és riasztó.

Avanosi hajmúzeum -Törökország

A világ egyik legbizarrabb múzeumaként számon tartott Avanosi Hajmúzeumot feltétlenül látnotok kell, már ha szokatlan turistahelyekre vágytok. Az ország közepén fekvő Avanos település Törökország leghosszabb folyója, a Vörös-folyó ásványi anyagokban gazdag iszapjából készült, kiváló minőségű cserépedényeiről volt ismert.

A világ minden táján élő nők felcímkézett hajtincsei lógnak mindenholForrás: Zhanna April/Chez Galip Hair Museum/Facebok

 

Az utóbbi években azonban leginkább egy török fazekas által létrehozott, egyedülálló hajmúzeum kapcsán emlegetik. A Chez Galip fazekas üzlete alatt található szokatlan létesítmény több mint 16 000 nőtől származó hajmintával van tele. A padlót leszámítva, a falakat, a mennyezetet és az összes többi felületet különböző nők felcímkézett hajtincsei borítják, azokéi, akik meglátogatták ezt a helyet.

A történet szerint a múzeum több mint 30 éve nyitott meg. Galip egyik barátjának el kellett hagynia Avanost, s hogy hagyjon neki valami emléket, az asszony levágott egy fürtöt a hajából, és odaadta a fazekasnak. Azóta azok a nők, akik felkeresték a házat és hallották a történetet, odaadták neki egy hajtincsüket a nevükkel és címükkel felcímkézve. A fazekas az évek során így több mint 16 000 különböző színű hajfürtből álló gyűjteményt szedett össze a világ minden tájáról.

A múzeumba nem kell belépőt fizetni, és a nőknek nem kell hajat sem adományozniuk, de ha mégis szeretnének, akkor ollót, szalagot, tollat, papírt biztosítanak nekik. A levágott tincseken túl az épületben szép fazekas alkotásokat is láthattok. A múzeum weboldalát ide kattintva nézhetitek meg.

Szakítások múzeuma - Horvátország

Ha vigasztalásra van szükségetek miután összetört a szívetek, vagy reménytelenül szerelembe estetek – ez a tökéletes hely a szív fájdalmára. A múzeum eredetileg csupán adományozott tárgyak utazó gyűjteménye volt, de azóta állandó otthonra talált a horvátországi Zágrábban. A múzeumot, ahogy a neve is sugallja – a sikertelen szerelmi kapcsolatoknak szentelték.

Még szerelmespárok is ellátogatnak ideForrás: Museum of Broken Relationships/Facebook

A kiállított tárgyak többnyire egykori szerelmesek személyes tárgyai egy kis rövid leírással, amelyek olykor a tárgyak történetét mesélik el. A múzeum ötletgazdája egy zágrábi házaspár, Olinka Vištica és Dražen Grubišić, akik kezdetben azzal viccelődtek, hogy múzeumot hoznak létre a szakításuk után megmaradt személyes tárgyaik elhelyezésére, hogy együtt emlékezzenek elmúlt szerelmükre.

A vicc valósággá vált, és megszületett a múzeum, ami olyan sikeres lett, hogy 2016-ban Hollywood szívében, Los Angelesben is nyitottak egyet. További érdekességeket a múzeum weboldalán olvashattok. 

Corpus múzeum - Hollandia

Oegstgeest településen, – ami nagyjából félúton fekszik Amszterdam és Rotterdam között – található a CORPUS Kongresszusi Központ, aminek már a külseje is meglepő: egy ülő emberi alak foglalja el az épület jelentős részét. Itt található a mindenféle high-tech berendezéssel ellátott CORPUS oktatási attrakció, amit úgy kell elképzelni, hogy belépsz az óriástestbe, és utazást teszel benne. Mutatunk is egy kisfilmet erről az elképesztő helyről.

Az egy órás látványos utazás során mozgólépcsővel először a térdet éritek el, innen indul az utazás, ami az agyban fejeződik be. Az élmény azért is döbbenetes, mert látványosan ábrázolják a test szerveit óriási méretekben, és mutatják meg, hogyan azok hogyan működnek valójában.

Ebben a múzeumban mozgólépcsővel közlekedhetünk az emberi testrészek közöttForrás: corpuscongresscentre.nl

Eljuthattok az anyaméhbe, vörösvértestként egy szédítő utazást tehettek az 5D-s szívszínházban,  lélegezhettek a tüdőben, ugrálhattok a nyelven, átsétálhattok fülön, és végül megcsodáljátok az agyat, és ráeszmélhettek, mennyire csodálatos is az emberi test. További információkat a múzeum weboldalán olvashattok.

Kutyanyakörv múzeum - Egyesült királyság

Kinek jutna eszébe nyakörveket gyűjteni? Hát, ilyen is van. A maga nemében első ilyen múzeum ilyen furcsasággal állt elő, és mondhatni, kötelező látogatási pontja lett a kutyabarátoknak. A múzeum nem is akárhol található: a Leedsi kastély egykori istállójában kapott helyet, és már 1976 óta látogatható. A 130 ritka és értékes nyakörv közül a legkorábbi darab a 15. század végéről származik, ami egy masztiffé volt.

A kicsiktől a nagyokig, sokan megtekintik a világon egyedülálló gyűjteménytForrás: leeds-castle.com

De a 16. századi német tüskés vasgallértokól a barokk kori díszes aranyozott nyakörvekig, mindenféle megtalálható itt. A gyűjtemény nagy része Gertrude Hunt és férje, John Hunt történésztől származik, akik mindketten lelkes gyűjtők voltak. További érdekességeket a kastély weboldalán olvashattok.

Múmia múzeum - Mexikó

Guanajuato városa Mexikóvárostól északra fekszik, és a Museo de las Momias de Guanajuato néven is ismert múzeumáról híres, ami a mexikói múmiáknak ad otthont. Mivel a kiállított múmiák természetesen mumifikálódtak, sokkal ijesztőbbnek tűnnek, mint az Egyiptomban feltárt, lepelbe tekert múmiák. Mondhatni, kifejezetten erős idegzetűeknek ajánlott a belépés.

Hátborzongató, ahogy a múmiák "visszabámulnak" az üveg mögülForrás: Museo de las Momias de Guanajuat/acebook

Ez a mumifikációs folyamat Mexikóban valószínűleg a tengerszint feletti magasság és a terület száraz éghajlatának kombinációja miatt alakult ki. Ráadásul, a kriptákat cementtel is lezárták, amely megvédte a testeket a pusztulástól. Mivel a helyszínen talált nagyszámú múmia lelet kezdett népszerűvé válni, a múzeumot azért hozták létre, hogy megmutassák őket a nagyközönségnek. A múzeumban több mint száz múmia látható, többségük 1850 és 1950 között Guanajuato lakosa volt. De itt van a világ legkisebb múmiája is. További érdekességeket ide kattintva olvashattok.

Forrás: tatlerasia.com, Címlapfotó: corpusexperience.nl - Corpus múzeum

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek