Szinyei léghajója egy gimi falát is díszíti hamarosan

Szinyei Merse Pál Léghajója (1878) mindig is az egyik legnépszerűbb magyar festmény volt, de az utóbbi időben még a szokásosnál is nagyobb figyelem övezi. Ennek a vidám festménynek a mintájára készült el a Városliget Ballon-kilátója, amely már hónapok óta föl-le közlekedik a budapesti égbolton.

Most a VI. kerületi Szinyei Merse Gimnázium is úgy döntött, hogy az intézmény névadójának léghajójával díszítik ki az épület tűzfalát. A Neopaint csapata, akikről legutóbb a Dob utca 35. szám alatt lévő tűzfalfestése kapcsán írtunk, már meg is kezdte a gimi falának festését. 

A városligeti Ballon-kilátóFotó: Polyák Attila/Travelo

Szinyei Merse Pál 1878-ban egy különös élmény miatt ragadott ecsetet; sógora léghajóra szállt és ennek hatására született a Léghajó című kép. A festő komolyan érdeklődött a technikai újítások iránt – mücheni akadémiai évei alatt például repülőgép összeállításával is megpróbálkozott –, így sógora léghajós utazása azonnal megihlette.

"Legszívesebben ő maga is vele tartott volna, hiszen a magasra felszálló embert már nem kell hogy érdekeljék földön nyüzsgő társai. Festményén így lett a nehézkedési erőt legyőzni képes léghajó lebegése egyben az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak a szimbóluma." – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria oldalán, ahol az eredeti festményt is megnézhetjük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek