Belvárosi tűzfalon mentenék meg Budapest retro neonreklámjait

Egy belvárosi tűzfalra helyeznék a Budapesten leszerelt és felújított fényreklámokat, ami köztéri múzeumként tenné élvezhetővé a régi időket idéző retró neonokat. Ha szeretnénk, hogy a neonfal múzeum megvalósuljon, ezen az oldalon adhajtuk le a szavazatunkat az ötletre augusztus 31-ig.

Magyarország, Budapest VI. Teréz körút 20. (Lenin körút 78.), Vajas sütemények boltja. ÉV 1969Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Egy időben neonreklámok százai festették színesre az éjszakai Budapest utcáit, de egy-két darab még mindig a helyén van: Csendes, Ibolya Eszpressszó, Írók Boltja stb. Van jópár azonban, ami már nem működik, és az épületek tulajdonosai legszívesebben megválnának tőlük. Ezek megmentéséért indított petíciót tavaly augusztusban Racskó Tamás, amelyről mi is írtunk. Miután a petícióhoz több mint ezren csatlakoztak, a főváros vezetése egyeztetést kezdett az indítványozóval.

Magyarország, Budapest VIII., Budapest VII. Rákóczi út az Astoria kereszteződés irányából nézve. Balra a Síp utca, jobbra a Puskin utcaForrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei/Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10 ÉV 1959

A legfrissebb hírek szerint a leszerelt majd felújított neonokat egy belvárosi tűzfalra helyeznék, amely szabadtéri múzeumként őrizné a fényreklámokat.

A budapesti neonfal a főváros közösségi költségvetés ötletei között szerepel, amelyek keretében arról szavazhatunk még két hétig, hogy mire költse el a főváros az évi egymilliárd forintos keretet. A 49 ötlet között szerepel például közösségi kertek létrehozása, zöldfalak kialakítása a belvárosban vagy akadálymentes játszóterek létrehozása. Az ötleteket három kategóriában – Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest, és Nyitott Budapest – találjuk, és ha szavazni szeretnénk, mind a három kategóriában le kell adnunk a voksunkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek