Petíció indult a budapesti neonreklámok megmentéséért

Régen neonreklámok százai festették színesre az éjszakai Budapest házait és utcáit. Voltak köztük írott, nyomtatott betűvel készült szövegek, vízszintes vagy függőleges feliratok, piros, sárga, zöld, kék, bármilyen szín előfordulhatott. Mára sokuk fénytelenül, piszkosan, de még mindig ott feszít a város homlokzatain. 

Forrás: screenshot / Youtube.com / @Zsótér László

Bizonyára olvasóinknak is eszébe jutott most egy-két konkrét darab, ami mellett nap mint nap elhalad: Csendes, Ibolya Eszpressszó, Írók Boltja, Fényképész, Látszerész, Hús és Hentesáru, vagy az Alkotás út hatalmas Biztosítás és Biztonság felirata.

Egy régi budapesti neonra kétféleképpen lehet tekinteni: divatjamúlt reklámformátumként vagy olyan kulturális örökségként, amely megőrzésre érdemes, írja egy budapesti polgári kezdeményezésében Racskó Tamás, aki a neonreklámok megmentésért indított petíciót.

Érdemes lenne fővárosi gondozásba venni ezeket a reklámokat, mert az utolsó pillanatok vannak arra, hogy még néhány eredeti neont megmenthessünk" – írja. 

Racskó szerint jelenleg a neonreklámok négyféle sorsra juthatnak. Előfordul, hogy az eredeti helyén van, de nem működik, mert már nincs is meg a vállalat, amit reklámozott. Van, hogy már leszerelték a neont, rosszabb esetben nyoma veszett, ritka esetben ismert helyen van raktárban vagy a varsói neonmúzeumba került.

Forrás: screenshot / Youtube.com / @Zsótér László

Előfordul, hogy felújítják és sokszoros áron tovább adják, így ezek az iparművészeti darabok kikerülnek a piacra és követhetetlen lesz a sorsuk. A legritkább esetben az épület tulajdonosa saját erőforrásból, esetleg egy neonmentő kezdeményezés segítségével felújítatja.

Forrás: screenshot / Youtube.com / @Zsótér László

Ez a mostani kezdeményezés azért indult, hogy az épület tulajdonosai támogatást kérhessenek, ha szeretnék felújítatni a házuk falán található régi neonreklámot. Azonban a nem tetsző neonok felújítását senki nem erőlteti, így, ha a petíciót elfogadnák, akkor a nem kívánt neonokat összegyűjtenék, esetleg még egy múzeumot is létrehoznának nekik - olvasható az oldalon, ahol a petíció részletei is megtalálhatók. A budapesti neonfeliratok történetéről nemrégiben film is készült, innen származnak a képek is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek