Budapest első levendulaparkja, ahol lila padokon pihehetünk a levendulaillatban

A Szilas-patak partján került kialakításra az Újpesti Levendulapark, ahol a káprázatos virágok mellett számos pihenőalkalmatosság is helyet kapott. Újpest első levendulaparkján hónapokon át dolgozott a helyi önkormányzat. A területet sétálóösvények, szelfi- és pihenőpontok, lila padok, fehér ülőkavicsok, pergolák, napelemes térlámpák, közel 5800 tő levendula és 1400 más évelő növény díszítik, tudtuk meg Újpest önkormányzatának közleményéből.

A parkban 5800 tő levendulát és 1400 más évelő növényt ültettek el, melyeknek még fejlődniük kellForrás: Újpest Önkormányzat

"Múlt hét szombaton adtuk át a nagyközönség számára a levendulaparkot, mely már délután élettel telt meg. A növényeknek - hiszen idén ültettük őket - még kell idő, hogy megerősödjenek és megbokrosodjanak, de már most szépek, jövőre pedig igazán impozáns látványt nyújtanak majd." – mondta Dr. Trippon Norbert alpolgármester, a levendulapark ötletgazdája.

A látogatók közül sokan érkeznek gyalog, biciklivel és kutyával is, hogy megcsodálják, és megérezzék a levendulaillatot. A park ideális helyszín egy sétához, beszélgetéshez, vagy egyszerűen csak egy kis pihenésre. A terület estére sem zár be, hiszen az odatelepített 5 napelemes térlámpáknak köszönhetően sötétedés után is biztonságos.

A területen sétálóösvényeket alakítottak ki, emellett szelfi- és pihenőpontok, fehér ülőkavicsok, pergolák és napelemes térlámpák is kerültek a parkbaForrás: Újpest Önkormányzat

Újpesten nem ez az egyetlen úttörő zöld kezdeményezés. A kerületben nemrég fejeződött be a zöld mozgalommá fejlődött esővízgyűjtő és komposztáló program, melynek keretében több mint hatszáz eszközt osztottak szét a helyi lakosságnak, 300 literes esővízgyűjtőket, 900 literes komposztálóládákat, illetve a panelban, erkélyes lakásokban élőknek úgynevezett konyhai komposztálókat, mely újdonságnak számít, továbbá jövő héten átadásra kerül egy újabb közösségi kert is a kerületben, ahol negyven szerencsés lakos kezdheti meg a városi kertészkedést.

A gyógynövényhez illően lila padokon pihenhetünk meg a levendulaillatbanForrás: Újpest Önkormányzat

És hogy mi lesz elvirágzás után a levendulával? Az önkormányzat tervei szerint az Újpesti Szociális Foglalkoztató megváltozott munkaképességű munkatársai illatzsákokat fognak készíteni a lemorzsolt virágokból, melyeket aztán szétosztanak a lakosság között.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek