Luxusszálloda épült a világhírű festő vidéki birtokán

A norvég Edvard Munch Sikolyát a világ egyik leghíresebb festményeként tartják számon, pedig nem egy jó hangulatú kép. A művész egyik valós élményét dolgozza fel, azt a délutánt, amikor két barátjával sétálva az ég egyszer csak vörösre változott, és egy végtelen sikoly hallatszott. Az 1893-ban készült kép az oslói Munch Múzeum szerint a konfliktusok és gépipar által definiált modern életbe csöppent ember szorongását jeleníti meg az expresszinoizmus eszközeivel.

Rammében a Fjordhotell, igen így 2 db l betűvel a végénForrás: ramme.no

Ahogy a kép is sugallja, Munch egész élete során nehéz érzésekkel küzdött, ami gyakran kényszerítette arra, hogy visszavonuljon Oslóból a vidék nyugalomba. Kedvenc menedéke a fővárostól 40 percnyi autóútra lévő Ramme volt, haova gyakran látogatnak el a Munch-rajongók. A helyszínen nemrég nyílt meg egy Munch témájú luxusszálloda, a Ramme Fjordhotell – egy tökéletes hely azok számára, akik megszállottjai a norvég művész életének és munkásságának.

A szálloda bejárataForrás: ramme.no

A szálloda egy régi farmon található, ahol a vendégek lesétálhatnak az egykor Munch által lakott vízparti házhoz. De nem ez a szálloda egyetlen Munchhoz kapcsolódó jellemzője! 42 szobája tele van Munch-festmények másolataival, valamint helyi művészek alkotásaival, akiket ugyanaz a környezet ihletett, mint a híres norvég festőt. Még egy helyszíni kiállítótér is található a birtokon Ramme Gallery néven, amely számos eredeti Munch képet tartalmaz.

Érthető, hogy Munch miért szeretett itt sétálgatniForrás: ©2014 Per Sollerman/Per Sollerman/ramme.no

Mindez Petter Olsen milliárdos műgyűjtő fejéből pattant ki, aki abból finanszírozta a szállodát, hogy eladta A sikoly négy fennmaradt változatának egyikét. De a Fjordhotell a Munch-hoz kapcsolódó dolgoktól eltekintve is egy meglehetősen fényűző hely, rengeteg elegáns, a művész idejéből származó bútorral, dús kertekkel, írja a Time Out.

Ha egy Munch-témájú oslói kirándulást terveznénk, az idei év éppen jó alkalom, ugyanis a főváros Munch Múzeuma tavaly októberben nyitott meg, míg a rengeteg Munch-festményt rejtő, látványos új Nemzeti Múzeum, melyről korábban itt írtunk, a múlt hónap óta látogatható. 

A Ramme Fjordhotellben ezen az oldalon foglalhatsz szobát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek