Európa egyik legnagyobb múzeuma nyílik meg szombaton

Szombaton nyílik meg a norvég fővárosban az új Nemzeti Múzeum, amely a norvég művészet, építészet és dizájn átfogó állandó kiállításával várja a látogatókat öt régebbi múzeum kollekcióinak egyesítésével, írja az MTI.

Sokan bírálták az új múzeum dobozszerű, egyesek szerint erődítményjellegű struktúrájátForrás: AFP/Gorm Kallestad / NTB/Gorm Kallestad

Az Oslo tengerparti sétányán nyolc év alatt felépített múzeumot Klaus Schuwerk német építész tervezte, szavai szerint oly módon, hogy a masszív épület akár több száz évet is kibírjon. A 13 ezer négyzetméteres kiállítási területen 6500 műalkotás lesz látható állandó jelleggel, köztük Edward Munch világhírű A sikoly című képe is. Az új Nemzeti Múzeum Oslóban a legnagyobb múzeum lesz az észak-európai térségben, és nagyjából a bilbaói Guggenheim Múzeummal vagy az amszterdami Rijkmuseummal kerülhet majd egy súlycsoportba.

Az állandó tárlat olyan sokszínű, hogy a látogatóknak egy teljes nap sem lesz elegendő arra, hogy végig bejárják: a 86 kiállítási teremben különféle korszakokból származó festmények, Ming-dinasztia kori kínai vázák, ókori római uralkodók mellszobrai, Matild és Szonja norvég királynék ruhái és Gustav Vigeland norvég szobrász műalkotásai is megtekinthetők.

A dobozformájú monumentális épület előcsarnoka időszaki kiállításoknak ad majd otthont.

A fjord mellett felépült múzeum homlokzatát függőlegesen vágott pala borítjaForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sigrid Harms

A bejárat közelében állították ki Máret Anne Sara kortárs művész alkotását, egy kétszáz rénszarvaskoponyából kialakított függönyt. Mindegyik koponyán lövedék okozta lyuk látható, ami arra utal, hogy az állatokat lelőtték. A művész alkotásával az ellen emelte fel a szavát, hogy a norvég kormány 2013-ban rénszarvasok kényszerleölését rendelte el a vadállomány korlátozása érdekében.

Öt múzeum gyűjteményét egyesítettékForrás: AFP/Gorm Kallestad / NTB/Geir Olsen

A múzeum előcsarnokában a megnyitóra továbbá olyan kortárs művészek alkotásait is bemutatják, akik az identitás, a nemzetiség és a demokrácia kérdéseire reflektálnak művészetükkel. Már a megnyitó előtt némi vitát váltott ki például Lena Trydal portréja a norvég királyi családról. A képen V. Harald király alsóneműben ül a trónon, Szonja királyné pedig épp kocogás után, sportos ruhában van ábrázolva, amint mobiltelefont tart a füléhez.

A múzeum megépítése a vártnál hosszabb ideig tartott, eredetileg 2020-ra tervezték a megnyitását. Az építési projekt menetközben kifutott a pénzből, és a norvég kormánynak kellett támogatást nyújtania. Végül összesen nagyjából 600 millió euróból (237 milliárd forint) épült meg a komplexum.

Egy teljes nap sem elég, hogy mind a 86 termet bejárjukForrás: AFP/Gorm Kallestad / NTB/Geir Olsen

A dizájnt illetően sincs teljes egyetértés Norvégiában, sokan bírálták az új múzeum dobozszerű, egyesek szerint erődítményjellegű struktúráját és a szürke palával burkolt homlokzatát. "Sok vita volt, de hát ez mindig így szokott lenni" - kommentálta a projekttel kapcsolatos ellentmondásokat a múzeum igazgatója.

Az épület tervezésekor az energiahatékonyság maximalizálására és az üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálására törekedtek. A fűtéshez és a hűtéshez a bejárat előtt húzódó Oslo-fjord vizét használják fel.

Oslo új Nemzeti Múzeumában 2024-re Mark Rothko amerikai és Frida Kahlo mexikói festő műveiből terveznek kiállítást.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek