Valóság és vízió határán a Margitsziget vadonatúj kulturális helyszínén

Érzékszervi utazás a fény, a hang és a művészet birodalmában – ezt ígéri a Cinema Mystica, Magyarország első immerzív, digital art kiállítása. A hipnotikus élmény a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programja, melyben a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben lehet részünk május 13. és június 5. között.

A Cinema Mystica című digitális élmény 16 egyedi újmédia installáción vezet végigForrás: Cinema Mystica

A pop-up kiállítás alkotói a művészet és a technológia kapcsolatát gondolták újra, létrehozva egy páratlan audiovizuális élményt, mely egyedülálló a hazai művészeti palettán. A Cinema Mystica tematikájában misztikus és elgondolkodtató videó- és multimédia alkotások szerepelnek, az installációk fő témái a lélek ébredése, a tudat transzformációja, az új tudatosság, valamint az ember és az univerzum egymásra hatása. Digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják azokat, akik ellátogatnak a Kristály Színtérbe.

Az úgynevezett immerzív kiállítás vagy immerzív élmény külföldön már bevett műfaj: egy japán példá,ról itt, a francia tengeralattjáró-bázisban készült multimédiás kiállítótérről pedig itt írtunk korábban. A hasonló kiállítások jellemzője, hogy ötvözi az álló és a mozgókép erejét, miközben mozi és kiállítás is egyben.

Valami olyasfajta csoda lesz úrrá rajtam, hogy eltűnik a tér köztem és a mű között, eggyé válok vele. Minden pillanata arra az ősélményre emlékeztet, hogy ici-piciségünk ellenére, mégis valami hatalmasnak a részei vagyunk" – nyilatkozta Tombor Zoltán a kiállítás kapcsán.

A Cinema Mystica művészei a Global Illumination alkotói közösség tagjai, ami egy hasonló érdeklődésű, de különböző skillset-tel rendelkező szabadúszó művészekből álló kreatív műhely. A kiállított alkotások többsége pedig valódi csapatmunka volt. A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig, az alkotók tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre.

Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalmaForrás: Cinema Mystica

A Cinema Mystica jelenleg egy egyedülálló művészeti projekt, nem csak Magyarországon, de a közép-kelet-európai térségben is. A hasonló tematikájú immerzív digitális művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Ázsia), Atelier Des Lumiéres (Párizs) és Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban és egyre nagyobb teret hódítanak.

Az installációk fő témái a lélek ébredése, a tudat transzformációja, az új tudatosságForrás: Cinema Mystica

A Cinema Mystica csapatának hosszú távú tervei közt szerepel a kiállítás hazai és nemzetközi utaztatása, valamint egy állandó kiállítótér létrehozása is, ahol állandóan megújuló tartalmakkal várják majd az érdeklődőket.

Kiállító művészek többek között Axa és Kőrös Attila Márk, Battha Gáspár, a Global Illumination, az Infimensions, Katona Kati, Klárik Balázs, Krizanic Antonin, Susan Kosti, SZB3D, Vigh Dávid és Zeke Ádám - írták a sajtóközleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek