Immerzív kiállításon élednek újjá a háború sújtotta, ősi városok

Az UNESCO világörökség részét képező Palmüra a Római Birodalom egyik fő kereskedelmi központja volt, és évszázadokok keresztül állított emléket a hajdani birodalmaknak, egészen addig, míg az Iszlám Állam terrorista csoportja 2015-ös és 2017-es megszállásai alkalmával le nem rombolta.

Forrás: asia.si.edu/Iconem – DOA – MAFL – La mécanique du plastique

Hasonló sorsra jutott a másik szíriai város, Aleppo, valamint az iraki Mosul is. Ezek a műemléki helyszínek az egész térségben a háború és az erőszakos konfliktusok áldozataivá váltak.

A washingtoni Arthur M. Sackler Galériában jelenleg megtekinthető kiállítás, melynek címe Ősi városok: Virtuális utazás Palmürától Moszulig magával ragadó, virtuális élmény keretében juttatja el a közönséget ezekre a hajdani helyekre, melyeket különböző adatbázisok és felvételek segítségével, az Arab World Institute, az Iconem, az UNESCO és az Ubisoft közreműködésével digitálisan rekonstruáltak, hogy felhívja a figyelmet a történelem megőrzésének fontosságára - adja hírül a smithsonianmag.com.

A nézők többek között Aleppo piacán tehetnek egy sétát, megállhatnak a palmürai Baalshamin-templom előtt és megnézhetik a moszuli Nagy Mecsetet. A kiállítás a virtuális rekoonstrukciók mellett történelmi fényképeket is bemutat, valamint láthatók az itt élőkkel készített videointerjúk is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek