Immerzív Monet-élmények világszerte, ahol beléphetünk az alkotó világába

Nálunk még kevésbé elterjedt műfaj, de külföldön se szeri se száma az úgynevezett immerzív kiállításoknak, amelyek népszerű képzőművészek munkásságát mutatják be audiovizuális eszközökkel, azt az illúziót keltve, mintha a néző belépne a festménybe. Ezeken a kiállításokon egy darab eredeti festményt sem lehet találni, helyette audio eszközökkel kísért, hatalmas felületekre vetített animációk keltik életre az alkotó világát.

Immerzív Monet-élmények Nápolytól Torontóig

A Claude Monet: The Immersive Experience, (Az immerzív élmény) című kiállítás már megjárta Brüsszelt, Barcelonát és Torinót is, jelenleg Nápolyban látható. A szemet kápráztató élmény  középpontjában egy 35 perces fényvetítés áll, amely a művész 300 festményét és vázlatát mutatja be digitális eszközökkel, valamint Monet giverney-i otthonát.

A látogatók egy 10 perces virtuális valóság utazást is tehetnek egy festményben, és olyan helyekre is eljuthatnak a VR-szemüvegen keresztül, amelyeket Monet élete során meglátogatott, például Londonba és Hollandiába.

Egy másik hasonló kiállítás, a Monet by the Water (Monet a víznél) című, több mint 250 festményre épített egy egyórás audiovizuális műsort, amelyet egy ötemeletes cirkuszi sátorban, 8 méter magas vetítővásznakon láthat a közönség. A Ricardo Dotta által készített immerzív kiállítás idén decemberben nyílik San Franciscóban, és a tervek szerint Minneapolisban, Atlantában, Seattle-ben, Miamiban, Denverben, St. Louis-ban és Philadelphiában, majd Dotta hazájában, Brazíliában is bemutatkozik majd.

A jelenleg Torontóban látható Beyond Monet (Monet-n túl) tárlat 400 festményből, köztük A napkelte impressziójából, a Szénakazalokból és a Liliomokból állított össze egy 36 perces műsort, amelyet nem kevesebb mint 50 000 négyzetméteren vetítenek.

Na de mit szólna mindehhez Monet?

Hogy ezek a kiállítások mennyire torzítják el a művészről alkotott képünket, arról megoszlanak a vélemények. Mindenesetre ismert tény, hogy Monet-nak volt egy víziója egy teremről, amit festett vízililiomai borítanak be. "A vízililiomok a falak teljes hosszában beborítanák a belső teret, a végtelen egész illúzióját keltve, mint egy vizes, horizont és part nélküli felszín" – írta elképzeléséről Monet egy műkritikusnak, 1909-ben.

Immerzív MonetForrás: screenshot/https://www.youtube.com/watch?v=UFQ0PQNp3_E&t=31s&ab_channel=Exhibitionhub

A Frenchly-nek adott interjújában Ricardo Dotta azt mondta, a festménynek effajta feldolgozása hű a festő elképzeléseihez: "Monet alapvetően az immerzív élmény úttörője volt. Bele akarta helyezni az embereket csodálatos művészetébe. Mi valahol az ő munkáját folytatjuk".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek