Fontmilliókat értek a Robbie Williams tulajdonában lévő Banksy-művek

A világhírű utcaművész munkáiról, melyek a legérdekesebb helyeken bukkanak fel a világban, és általában mindig egy aktuális témával foglalkoznak, már mi is írtunk jó párszor. Hiszen az alkotások nem csak jól néznek ki, hanem gondolat ébresztők is. Arra is volt már példa, hogy Banksy képek kerültek kalapács alá Londonban, de ekkora végösszegű árverésről még nem hallott senki ezelőtt.

Banksy egyik legismertebb alkotásaDominic Robinson from Bristol, UK - Banksy Girl and Heart Balloon/wikipedia

A két Banksy alkotást, melyek Robbie Williams brit popsztár gyűjteményéből származtak együttesen 7,2 millió fontért, azaz nem kevesebb mint 3,28 milliárd forintért árverezték el március 2-án Londonban.

A Vandalised Oils (Choppers) című kép 4,4 millió fontért (2 milliárd forint) kelt el az előzetesen becsült 2,5-3,5 milló font helyett. Az alkotás békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. A Sotheby's szerint a képnek "háborúellenes üzenete van".

Az anonimitását őrző brit művész egy másik híres alkotását, a Girl With Balloon-t 2,8 millió fontért (1,28 milliárd forint) vásárolták meg. A lufis lány képe először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben, a popsztár 2006-ban közvetlenül az alkotótól vásárolta, és egy fém alapra készült, a kikiáltási ára pedig 2 millió font volt, leütési árát 2 és 3 millió font közé becsülték.

Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby's aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő. 

Az énekes szerint az áruba bocsátott képek a művész legjobb munkái közé tartoznak. "Banksy munkáinak gyűjtésével egy szélesebb kulturális mozgalom részesévé válik az ember" - mondta Williams az árverés előtt. Szakértők szerint a leütési árakat felfelé nyomta, hogy az árverést a popsztár hirdette meg.

Nem rendőr, hanem fegyenc a readingi fegyház falánscreenshot/www.youtube.com

Az aukción eredetileg három Banksy-művet kínáltak eladásra, az utolsó pillanatban azonban minden magyarázat nélkül visszavonták az árverésről a Kissing Coppers (Csókolózó zsaruk) című művet, amely két rendőr szenvedélyes ölelkezését és csókját ábrázolja. Ez a mű először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán. Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amelyet 2,5-3,5 millió fontért reméltek eladni a szerdai aukción - írták az MTI hírében.

Az árverésre került művek "egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét" - mondta Hugo Cobb, a Sotheby's vezetője az aukciót beharangozva. Mint hozzáfűzte: a festmények "fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek", akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek