Banksy ezúttal a híres readingi fegyház falára rajzolt

A börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg keddre virradóra a híres readingi fegyház téglafalán – tudtuk meg az MTI-től.

screenshot/https://www.youtube.com/watch?v=DNnALNvCFKs

A menekülő férfi Oscar Wilde íróra emlékeztet, aki egykor az angliai börtönben raboskodott. A lepedőkből összecsomózott kötél végén egy írógép lóg. A világhírű graffitiművész egyelőre nem erősítette meg, hogy ő készítette az alkotást, de a jellegzetességei alapján minden arra utal, hogy az ő műve lehet.

Oscar Wilde 1895 és 1897 között volt a börtönben, amelynek brutális bánásmódját A Readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg. Az írót a Lord Alfred Douglashoz fűződő viszonyának napvilágra kerülése után homoszexualitása miatt ítélték börtönbüntetésre, mivel az akkor bűncselekménynek számított.

A fegyház 2013 óta nem működik, 2019-ben a kormány döntött arról, hogy eladják. Egy kezdeményezés azért kampányol, hogy ne lakásokat hozzanak létre a helyén, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem alakítsák kulturális közösségi térré. Mivel az ingatlanfejlesztés tavaly kudarcba fulladt, a helyi önkormányzat is a művészeti projektet támogatja. A kampányhoz sztárok - köztük Kenneth Branagh, Natalie Dormer és Judi Dench - is a nevüket adták.

Paul Gough professzor, Banksy-szakértő szerint a fegyház falán megjelent kép "nagyon meggyőző", a festmény színvonala arra utal, hogy egy hozzáértő alkotása, aki gyakorlott a falfestmények terén, és képes arra, hogy egy éjszaka alatt elkészítsen egy ilyen művet.

A professzor elmondta, hogy a kép feltehetően a fegyház művészeti központtá alakítására reflektál. De mivel szerepel rajta az írógép, és az egész kapcsolatba hozható az írással, elképzelhető egy olyan üzenete is, amely a média és a Facebook körül zajló jelenlegi történésekhez is köthető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek