Hamarosan hazaszállítják a szomorú apropóból festett, majd eltulajdonított Banksy-graffitit

Visszakerül Franciaországba a párizsi Bataclan-áldozatoknak emléket állító Banksy-graffiti, amelyre júniusban találtak rá egy Rómához közeli tanyán, másfél évvel azután, hogy ellopták a francia fővárosból. A gyászoló lányt ábrázoló festmény a párizsi Bataclan koncertteremben öt évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás áldozatainak állít emléket – írja az MTI.

Egy Róma melletti tanányán bukkantak rá a másfél évvel ezelőtt ellopott graffitireForrás: AFP/Filippo Monteforte

2015. november 13-án a Bataclan koncertterembe betört fegyveres terroristák 90 embert öltek meg. A teremben éppen egy rockkoncert zajlott, amikor a támadás történt. A képet, amelyet 2018-ban a koncertterem egyik oldalsó vészkijáratára festette a névtelenségbe burkolózó, ámde világhírű brit alkotó, június elején találták meg a közép-olaszországi Abruzzo tartományban, egy Alba Adriatica tengerparti város közigazgatási területén fekvő tanya pajtájában.

A Gate of Banksy című alkotást ideiglenesen a római Farnese-palotában állítják ki. Az épület ad otthont az olaszországi francia nagykövetségnek.

A festmény hazaszállításának időpontjáról és körülményeiről egyelőre nem közöltek részleteket.
Tavaly januárban, akkori jelentések szerint "kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett emberek" lopták el a képet, amelyet egy teherautón szállítottak el. Idén június végén több embert is őrizetbe vettek Franciaországban az üggyel kapcsolatban.

A világ egyik leghíresebb utcai művészének, Banksynek az alkotásai a művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el. A graffitiművész kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni. A művész első munkái a 90-es évek elején szülővárosában, Bristolban jelentek meg vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé, és már világszerte otthagyta a névjegyét.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek