Ezer éves gyerekmúmiákra bukkantak Peruban

Nemrég számoltunk be arról, hogy hátborzongató, csaknem kétszáz, nádoszlopokra felfűzött emberi gerincet fedeztek fel Peruban. Most újabb rémisztő leletek kerültek elő: hat gyermekmúmiát találtak egy Lima melletti sírban, akiket feláldozhattak – írja a france24.com.

A cajamarquillai régészeti lelőhelyen 2022. február 13-án hat, nagyjából 1000 év körüli gyermekmúmiát találtakForrás: AFP/Guadalupe Pardo

A szorosan szövetbe csavart apró csontvázakat egy előkelőség sírjában találták meg, akinek maradványait tavaly novemberben fedezték fel egy körülbelül 3 méter hosszú és 1,4 méter mély sírban Cajamarquilla régészeti helyszínen, Limától körülbelül 24 kilométerre. A férfi a feltevések szerint 20 éves lehetett, amikor meghalt. Úgy temették el, hogy kezei eltakarták az arcát, és kötéllel megkötözték.

"A gyermekek a férfi közeli rokonai lehettek, a sír bejáratának különböző részein, egymás fölé helyezve találták meg a testüket" – mondta el Pieter Van Dalen régész, az ásatás vezetője.

Van Dalen szerint a gyermekmúmiák körülbelül 1000-1200 évesek lehetnek és azért áldozhatták fel őket, hogy előkelő rokonukat elkísérjék az túlvilágra.

A közelben a csapat hét, nem mumifikálódott felnőtt csontjait, valamint lámaszerű állatok maradványait és cserépedényeket is talált.

Cajamarquilla egy sárból épült város volt, amelyet Kr. e. 200 körül építettek fel, az inka birodalom felemelkedése előtt. A kutatók úgy tudják, 1500-ig lakták a várost, ami mintegy 10-20 ezer embernek adhatott otthont – írja a france24.com.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek