Művészettel segítik egy szegénynegyed lakóit Peruban

A perui főváros, Lima egyik szegénynegyedében tradicionális szőnyegminták virítanak a hegy oldalán hosszan felfutó lépcsősorokon. A vad színekben pompázó utcaművészeti alkotás a helyi lakosok közös munkája, amely egy Xomatok nevű művész, és a perui önkormányzat kezdeményezésére készült.

Forrás: Xomatok/Facebook

Az úgynevezett "törött ablak" elmélet szerint a bűnözés és az antiszociális magatartás látható jelei olyan városi környezetet teremtenek, amelyek további bűnözésre ösztönözhetnek. Mindez fordítva is igaz. Egy szépen rendbentartott városrész segít csökkenteni a vandalizmust, írja a Desingboom.

Forrás: Xomatok/Facebook

Az utcaművész, Xomatok a helyiekkel közösen készítette el Pinta Lima: Bicentennial Edition című közösségi projektjét, amelynek során színes falfestményekkel díszítették a környezetüket. A lépcsősor megfestéséhez az Andokban élő emberek tipikus szövetmintáit használta fel.

Peru, LimaForrás: Xomatok/Facebook

A művész szándéka ráébreszteni a befogadót és a döntéshozókat, hogy vegyék észre, az embereknek szükségük van a művészetre és a szépségre. A mű üzenete, hogy a művészet fontos eszköze a közösségek fenntartható fejlődésének.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek