Múzeumba került a tragikus pillanatban megállt óra

Az Egyesült Királyságban bekövetkezett egyik legsúlyos tragédia pillanatát jelzi az az óra, mely 1966. október 21-én, reggel 9 óra 13 perckor örökre megállt, és mint egy tragikus időkapszula őrzi a 116 gyerek és 28 felnőtt életét követelő lavina emlékét.

Ennek a 2007-ben készült fotónak a közepén kivehető a temető, ahol az áldozatok nyugszanakForrás: Darren Wyn Rees at Aberdare Blog/Wikipedia

A Taff-völgyben fekvő Aberfan egy korábbi szénbányászfalu, amelynek általános iskoláját és a környező lakóházait ekkor egy meddőhányóból induló, sárból és szénhulladékból álló lavina öntötte el.

A Pantglas Általános Iskola óráját a mentőalakulat egy tagja, Mike Flynn mentette ki a törmelék alól, a férfi családja pedig több mint fél évszázadon át megőrizte. Fia, ifjabb Mike Flynn február 3-án adta át az órát az Amgueddfa Cymru – Walesi Nemzeti Múzeum állandó gyűjteménye részére – írja a The Guardianra hivatkozva az MTI. Az óra február 16-tól lesz látható a cardiffi St. Fagans Nemzeti Történelmi Múzeum galériájában, a Wales Isben.

Mike Flynn elmondása szerint néhai apja postai dolgozó és katonai mentős volt, így azok között volt, akik segíteni indultak, miután híre ment, hogy egy földcsuszamlás során salak, iszap, szénhulladék és törmelék ömlött Aberfanre.

A fehér boltívek a katasztrófában elhunyt gyerekek sírjait jelzik a temetőbenForrás: Llywelyn2000 / Welsh Wikipedia

Flynn kikotorta az órát a törmelékből és átadta a rendőrségnek, a katasztrófa körüli nyomozás után azonban visszakapta. Azóta csak egyszer láthatta a nyilvánosság, a tragédia 50. évfordulója alkalmából, 2016-ban.

Károly herceg az aberfani katasztrófa 50. évfordulója alkalmából 2016. október 21-én látogatott el az Aberfan EmlékkertbeForrás: AFP/Arthur Edwards

"A múzeum a legmegfelelőbb számára. Az óra szívbe markoló emléke annak, ami történt. Olyan, mintha magába zárva őrizné azt a pillanatot. Felkavaró darab. A családom őrizte 55 éven át, de mindig is úgy éreztük, Aberfanhoz és a walesi közösséghez tartozik" – mondta Mike Flynn.

Az aberfani katasztrófa olyan mély és máig élő seb a brit történelm szövetén, hogy 55 év távlatából, még A Korona (The Crown) című díjnyertes sorozat harmadik évadában is két teljes részt szenteltek a szomorú eseménynek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek