Hihetetlen antik leleteket találtak egy angliai vasútépítésen

Az Angliát átszelő, nagysebességű vasút, vagyis a HS2 munkálatai során a régészek elképesztően jó állapotban megmaradt római szobrokat tártak fel. A férfi- és a nőalak mellett egy gyermekfejről készült portrét is találtak. A leleteket a Stoke Mandeville-i Szent Mária-templom ásatásain fedezték fel - adta hírül a bbc.com.

Forrás: mediacentre.hs2.org.uk

Mint Dr. Rachel Wood, a feltárást vezető régész elmondta, igazán ritkák az ilyen leletek az Egyesült Királyságban. Mint mondta, ezek a tárgyak akkor is kuriózumnak számítanának, ha csak töredékként maradtak volna fenn, de így egyben még különlegesebbek.

A szobrok mellett előkerült egy üvegből készült, hatszögletű római kancsó is, amelynek nagyobb darabjai még mindig egyben voltak annak ellenére, hogy már több mint 1000 éve rejtőzött a földben. Az egyetlen ehhez hasonló, ismert tárgy egy edény, melyet a New York-i Metropolitan Museum of Art-ban állították ki. A régészek remélik, hogy ezeket a leleteket is kiállítva láthatják majd az érdeklődők.

A középkori templomot a 11.-12. században húzták fel itt, a 19. században viszont új templom épült, ekkor a régit elhagyták és le is dózerolták, miután már nem ítélték biztonságosnak. A romok és a régi sírkövek még megtekinthetők, azonban a HS2 útvonala épp itt halad majd át.

A régészek jelenleg a lelőhely megtisztításán és a leletek felkutatásán dolgoznak. Eddig mintegy 3000 földi maradványt exhumáltak, melyeket a Stoke Mandeville-i plébánián temetnek újra.

A Szent Mária templom számítógépes rekonstrukciójaForrás:mediacentre.hs2.org.uk

Mióta a munkálatokat 2018-ban elkezdték, feltárták a templom szintén jó állapontban megőrzött falait, valamint szokatlan kőfaragványokat és középkori graffitiket is találtak, vagyis különböző szimbólumokat, melyeket varázslásra használhattak. A kutatók úgy vélik, a hely római mauzóleum lehetett, melőtt a normannok templomot építettek ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek