Léteznek-e a Biblia szent helyei? Mózes sírjai

Mózes az egyik legismertebb bibliai alak. A judaizmus, a kereszténység, és az iszlám prófétája. 120 éves volt, amikor Isten elvette tőle az életet, halála után eltemették, sírhelye azonban nem is egy van...

Miután Konstantin császár 313-ban engedélyezte a keresztényeknek vallásuk gyakorlását, a bibliai helyszínek azonosítására vágyó keresztények Mózes sírját egy jordániai hegycsúcson vélték megtalálni, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílt a Jordán völgyére, és bazilikát építettek a ma „Siyagha" nevű csúcson, a Nébó-hegyen.

A Nébo-hegy, több mint 1 km távolságból szemlélveForrás: Berthold Werner/Wikipedia

A templom és a próféta üres sírja hamar népszerűvé vált a zarándokok körében. A helyszínt végül mégis elhagyták és feledésbe merült. Az 1930-as években azonban elkezdték feltárni a jordániai hegycsúcsot, amelyről az ókeresztények azt állították, hogy Mózes sírját őrzi. 

Jordánia szent helye, Mózes emlékműve a Nebo-hegy Siyagha csúcsánForrás: astudio/Shutterstock

Megtalálták az egykori bazilika mozaikjait is. A ferencesek modern templomot építettek a korábbi templom mozaikjaira, és követ állítottak Mózes tiszteletére.

 

Michelangelo világhírű Mózes-szobra Rómában, a San Pietro in VincolibanForrás: Joerg Bittner/Michelangelo Buonarroti/Wikipedia
Mózes kalandba illő élete 120 évig tartott
Az Ószövetség szerint zsidók valaha rabszolgaságban éltek Egyiptomban. Sokasodtak és veszélyt jelentettek az uralkodóra, ezért a fáraó parancsba adta, hogy a zsidó fiúgyermekeket meg kell ölni. Mózes anyja úgy kerülte el fia kivégzését, hogy az újszülött gyermeket egy kátránnyal kikent kosárban a Nílus vizére tette. Mózest a fáraó leánya találta meg és hercegként nevelte föl. Mózes felnőve megölt egy egyiptomi munkafelügyelőt, ezért a fáraó halálra ítélte. A büntetés elől elmenekült a sivatagba, ahol pásztorként élt. Ekkor jelent meg neki égő csipkebokor képében az Isten, aki azt parancsolta, hogy vezesse ki a zsidókat Egyiptomból, és 40 év vándorlás után, miután elfelejtették a rabszolgaságot, vigye el őket az ígéret földjére.

Az Úr megmutatta az akkor 120 esztendős Mózesnek az ígéret földjét, őt magát azonban nem engedte Kánaánba bemenni, hanem elvette tőle a földi életét. Izráel fiai harminc napig siratták, s mikor letelt a gyászidő eltemették. Azt azonban senki sem tudja hová. Mégis van sírja, nem is egy.

A másik sír egy sivatagban található

Mivel Mózes nem csupán a keresztények és zsidók prófétája, hanem az Iszlám öt fontos prófétájának az egyike, az iszlám hagyomány is ismerni véli a sírját. Az iszlám szerint Nebi Musa vagyis Mózes sírja a 13. században épült, egy ősi muszlim szent helyen, a Jeruzsálemből Jerikóba vezető út szélén van. A muszlim hagyomány szerint ugyanis a prófétát ott, a vörös domb közelében temettek el.

Az iszlám hit szerint Mózes szentélye 11 km-re délre Jerikótól és 20 km-re keletre Jeruzsálemtől, a júdeai sivatagban találhatóForrás: deror_avi/Wikipedia

A fallal körülvett komplexum 120 szobát rejt, fehér kupolái és magas tornya már mesz-sziről látható. A komplexum körüli mezőkön hatalmas ősi temető található és ma is népszerű zarándokhely.

(Forrás: biblewalks.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek