Léteznek-e a biblia szent helyei? Mária otthonának nyomában

Az „Angyali üdvözlet" egyike a keresztény, katolikus és ortodox hívők legfontosabb történeteinek. De tudjuk-e vajon, hogy állt-e az a názáreti ház, ahol Mária megtudta, hogy áldott állapotban van? A régészek már ismerik a válaszokat. 

"Üdvözlégy Mária, malaszttal teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus - hangzik az imádság, mely már 513 körül feltűnik a Szent Jakab litániában. Magyarországon 1309-ben az udvardi zsinaton rendelték el, hogy Boldogasszony tiszteletére minden község harangja délben és este konduljon meg, mire a hívek háromszor mondják el az Üdvözlégyet.

Forrás: Shutterstock.com / xdrew

Az imádság annak az újszövetségi történetnek állít emléket, amelyben Gábriel arkangyal közli Szűz Máriával a Jézus fogantatásáról szóló hírt. A történetet Lukács evangéliuma meséli el részletesen. „Hat hónap múlva elküldte Isten Gábriel angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz. A szűz egy Dávid családjából való férfinek, Józsefnek volt a jegyese és Máriának hívták. Az angyal bement hozzá, és így köszöntötte: 'Üdvözlégy, kegyelemmel teljes. Az Úr veled van. Áldottabb vagy te minden asszonynál!'"

Ezt ismerjük a Bibliából és az imából is. De tudjuk-e vajon, hogy hol történt? Temészetesen megdönthetetlen bizonyítékot a csodára, különösen annak pontos helyszínére aligha lehet találni. Azt azonban már tudják a régészek, hogy milyen lehetett Mária otthona, és a csöpp názáreti falucska, ahol élt.

Forrás: Shutterstock.com / trabantos

2009 decemberében az Izraeli Régiségügyi Hatóság bejelentette, hogy egy Krisztus korabeli ház maradványait találták meg az Angyali Üdvözlet-bazilika melletti telken, a Názáreti Mária Nemzetközi Központ építését megelőző ásatáskor. Maga a bazilika a Mária otthonaként tisztelt helyen épült. S hogy honnan tudjuk mindezt? Egy Egeria nevű spanyol zarándoknő 383-ban Názáretben járt, és egy nagy alakú barlangot talált, amelyről azt mesélte, valószínűleg ott lakott Szűz Mária, ugyanis egy oltárral emlékeztek meg róla. A későbbiekben már Egeria állítása miatt feltételezték, hogy itt történhetett az angyali üdvözlet is.

Egyébként az abból a korból feltárt legrégebbi ház, ha nem is pont Mária háza volt, de bizonyosan hasonlít rá. A feltárt kicsi és szerény ház két szobából és egy udvarból, valamint az esővíz összegyűjtésére szolgáló ciszternából állt. 

Itt az első templomot 427 körül a keresztesek építették, de az a keresztes királyság 1187-es bukásakor megsemmisült. 1620-ban a ferenceseknek sikerült megvásárolniuk a helyet a helyi arab uralkodótól, de még 120 év telt el, mire új templomot építhettek. Amikor a régi templomot lebontották, hogy előkészítsék a modern bazilikát, kiterjedt ásatásokba kezdtek. Ezek tárták fel az ősi Názáret falu maradványait silóival, ciszternáival és más barlanglakásaival együtt.

Forrás: Shutterstock.com / Cezary Wojtkowski

A legszenzációsabb felfedezés egy szentély vagy zsinagóga-templom volt, amely az első templom felépítése előtti időkből származik. Egy oszlop aljára karcolva a görög XE MAPIA karakterek jelentek meg, „Üdvözlégy Mária"-nak fordítva, ez volt Gábriel arkangyal köszöntése Máriának.

A ma látogatható názáreti Angyali Üdvözlet-bazilika magasba tornyosuló kupolája alatt az alsó szinten egy elsüllyedt barlang is található. Ezt tartják Szűz Mária barlangi otthonának.
A barlangot a helyszínen korábbi templomok maradványai szegélyezik. Bejáratát esetenként védőrács zárja le. A barlang belsejében oltár áll, latin felirattal: „Itt lett az Ige testté".

Forrás: Israel-in-photos.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek