Léteznek-e a Biblia szent helyei? Gyehenna, a kárhozott lelkek pokla

Ha azt a szót halljuk, hogy Gyehenna, szinte mindenki a tisztítótűzre gondol, melyen az elkárhozott lelkek égnek. S nem véletlenül, hiszen a Gyehenna a zsidó és keresztény hitvilágban az elkárhozottak lakhelye a túlvilágon, maga a pokol. Kevesebben tudják azonban, hogy a Gyehenna létező hely volt, a mai Jeruzsálem területén.

Gyehenna, azaz Hinnóm völgye térképenForrás: Lyman Coleman - www.vampirehigh.org/Wikipedia

A Hinnomnak is nevezett terület, Gyehenna egy völgy Jeruzsálemtől dél-keletre, a Sion hegy lábánál. Jézus korában a zsidóság egyöntetűen vallotta, hogy a halottak feltámadása után az elkárhozottakra váró gyötrelem helye ez a völgy, ahol a Messiás dicsőséges eljövetelekor egy kénes tűztó jön létre, s akik nem méltóak az örök üdvösségre, ebbe fognak belezuhanni, s örökkön örökké égni. Az akkori embereknek meg is volt az okuk rá, hogy így higgyék.

Így fest a völgy a mai JeruzsálembenForrás: Deror avi/Wikipedia

Ebben a völgyben volt ugyanis Krisztus előtt a 8-7. században egy Tófethnek nevezett kultikus hely, ahol egy tűzoltáron a Moloch nevű idegen istenségnek mutattak be gyermekáldozatokat. Moloch nagy, üreges ércszobrát belülről felizzították, majd előrenyújtott, áttüzesedett karjaiba helyezték a gyermeket, akit saját szülei áldoztak fel céljuk elérése érdekében.

Az ókorban megjelent Moloch kultusza idején a gyermekeket áldozati ajándékként elégettékForrás: Charles Foster - Rhymes with Right/Wikipedia

Bár a gyermekáldozást az uralkodók időről időre megtiltották, a zsidók Salamon és néhány őt követő király uralkodása alatti időben több alkalommal is visszatértek a bálványimádás ezen formájához.

Miközben gyakorta az elsőszülött fiukat égették meg, a szertartást irányító papok zajjal, kiáltozással és dobszóval fedték el az áldozatok sikolyát.

A héber Biblia Molochot idegen istenségként mutatja be. Az Istentől Mózesnek adott törvények már kifejezetten megtiltották a zsidóknak, hogy ezt tegyék, „Ne add oda egyik gyermekedet sem, hogy tűz áldozza őket Molochnak, és így megszentségtelenítsd Istened nevét".

Krisztus születése idejére a Hinnom-völgy görög fordítása, a Gyehenna a pokol szinonimája lett. Így az Újszövetségben a Biblia angol nyelvű változatai a Gyehennát már pokolnak fordítják.

A múlt nem tudott teljesen eltörlődni: ez egy óriási temető a Gyehenna völgye felett, az Olajfák hegyénForrás: Neukoln/Wikipedia

A borzalmak völgye ebben az időben már szeméttelepként üzemelt, ahol Jeruzsálem városának hulladékát égették el. De itt égették el a leggonoszabb bűnözők holttestét is. Az orrfacsaró bűz, és a nyomasztó múlt miatt a helyiek messzire elkerülték a Gyehenna völgyét, mely hitükben lassan a végső ítéletkor a bűnösök, hitetlenek, tisztítótüzének helyszíne lett.

(Forrás: jewishvirtuallibrary.org)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek