Elkészült Európa legnagyobb szmogevő falfestménye

"Ha nem hagyunk hátra jövőt, hiába múlunk el" – ez az erős, hatásos üzenet olvasható Európa legnagyobb szmogfaló falfestményén, ami az olaszországi Cremonában készült el. A speciális ásványi festékekkel készült falfestmény magába szívja a levegőben lévő káros anyagokat – írja a siviaggia.it, amire kattintva megnézhetik a hatalmas műalkotást is. 

A város Lombardiában található, és számos művészeti látnivalót ígérForrás: maristeneva/Pixabay

A falfestmény Dario Pruonto (alias MisterCaos), Marco Cerioli és Davide Tolasi tehetségének köszönhetően született meg. Ezeket a nemzetközileg elismert városi művészeket egy korántsem egyszerű feladat elvégzésére kérték fel. Azzal bízták meg őket, hogy cremonai Ca 'de' Somenzi területén festett alkotásukkal az Egyesült Nemzetek Szervezete Agenda 2030-as elnevezésű célkitűzéseinek fontosságára hívják fel a figyelmet. A falfestmény az #InsiemepergliSDG kampány részeként készült, amelynek célja az új fenntarthatósági szokások alkalmazása.

Fenntartható Fejlődési Célok

Az ENSZ 193 tagállama 2015 szeptemberében fogadta el az új integrált fenntartható fejlődési és fejlesztési keretrendszert, az Agenda 2030-at, amely a szegénység megszüntetéséhez, az egyenlőtlenségek leküzdéséhez, Földünk környezeti rendszerének megóvásához vázol fel elképzeléseket.


Az új keretrendszer egyik fő jellegzetessége, hogy – szemben a korábbi fejlesztési együttműködési tervekkel – átveszi a fenntartható fejlődési programok átfogóbb szemléletét, minden ország és régió számára célokat és feladatokat ír elő. Az Agenda középpontjában a Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDG) állnak, minden nemzetre érvényesen és senkit nem kihagyva a célok megvalósulásából („leaving no-one behind").

A városi alkotók az Antonio Stradivari Liceo Artistico művészeti középiskola diákjaival együtt tanulmányozták az ENSZ Agenda 2030 programját, és végül a fotokatalitikus hatású ásványfestékek mellett döntöttek, amelyek kémiai és fizikai tulajdonságaik révén képesek csökkenteni a levegőben a szennyező anyagok koncentrációját. Ezáltal az 1200 négyzetméteres, 400 méter hosszú és nagyjából 2,5 méteres, változó magasságú alkotás Európa legnagyobb szmogfaló falfestményévé vált.

Mindhárom művész aktívan dekorálja a falakat, ez Tommasi egyik korábbi alkotásának egy részleteForrás: Davide Tolasi/Facebook

Ezzel a rekorddal idáig szintén olasz város, Róma dicsekedhetett. A falfestmény a Concordia – Together for SDG 2021 (Összehang - Együtt az SDG-ért 2021) címet kapta, és kötelet tartó karaktereket ábrázol, melyek mintha egy akadályt vagy falat akarnának lebontani. Az összhang, az egyetértés alapvető fontosságú az Agenda 2030 legambiciózusabb céljainak eléréséhez is. Budapesten is találunk egyébként légtisztító festékkel készült falfestményt, méghozzá a Dob utcában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek