Nagy szenzáció a Krakkóban kiállított, híres Leonardo-festmény

November 9-től ismét megtekinthető Krakkóban Leonardo da Vinci híres képe, a Hölgy hermelinnel. A kép a Czatoryski Herceg Múzeumban látható, amelyet az elmúlt években újítottak fel. A Lengyel állam három éve vette meg a hercegi család műtárgygyűjteményét, amelyért 39 000 000 000 forintnak megfelelő összeget fizetett.

A mű 1489-90 körül készült MilánóbanForrás: The Princes Czartoryski Museum Cracow TBC/Leonardo Da Vinci (1452-1519)

"Nincs híresebb kép a Visztula mellett" – hirdeti a múzeum ismertetője. Néhány szakértő számára maga a tény is sokáig hihetetlen volt, hogy „egy Leonardo" egyáltalán Lengyelországban lehet. A képet a dúsgazdag Czatoryskiak az 1700-as években vásárolták meglehetősen homályos körülmények között, majd háborúk dúlta otthonukból Párizsba menekítették. A kép hátterét a francia fővárosban festették át feketére. 1882-ben ismét hazakerült, ahonnét a nácik a második világháborúban zsákmányként Berlinbe vitték. A háború után a győztesek visszaszolgáltatták Lengyelországnak. A szocialista hatalom gyakorlatilag államosította. Később, elismerve a hercegi család tulajdonjogát, visszaadták a Czatoryskiaknak. És most az állam megvásárolta.

A kép tulajdonképpen titkos utalásokat rejtő szerelmi allegória. A modell, Cecília, már pár évvel a kép elkészülte után panaszkodott, hogy úgy megváltozott, hogy senki nem hinné el, ő van a festményen.

A múzeum weblapján érdemes tájékozódni a látogatás előtt, mert a járvány miatt a nyitvatartási rend változhat. Jelenleg csak a maszkviselést tették kötelezővé – olvasható a múzeum Facebook-oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek