Híres találmányok, amelyekre először az expókon csodálkozott rá a világ

Mobiltelefon, mosogatógép és cipzár – tudja, mi a közös bennük? Mindegyikük egy világkiállításon debütált. Nem is gondolnánk, pedig már 170 éve rendeznek ilyen nemzetközi szemlét a kor vívmányainak bemutatására, és közülük számos olyan találmány van, amely nélkül ma elképzelhetetlen lenne az életünk. Október elsején nyílt meg Dubajban az Expo, ebből az alkalomból az elmúlt bő másfél évszázad legizgalmasabb felfedezéseiből válogattunk.

Londoni kristálypalota

A világ első expóját Londonban rendezték meg 1851-ben, mégpedig a földkerekség valószínűleg legnagyobb üvegházában. Az ikonikus kristálypalota nem kevesebb mint 564 méter hosszú és 39 méter magas volt.

KristálypalotaForrás: J. McNeven - collections.vam.ac.uk/Wikipedia

Az üvegből és öntöttvas tartóelemekből készült épület arra szolgált, hogy bemutassa az ipari forradalom vívmányait, miközben maga is a modern építészet és ipar példája volt. Az üvegház, amelyben szökőkutak, fák, szobrok is helyet kaptak, 1936-ban leégett, azóta csak képről ismerjük.

Telefon

Alexander Graham Bell 1876-ban mutatta be a világ első telefonját a philadelphiai világkiállításon. A skót születésű, amerikai fizikus édesanyja nagyothalló volt, ezért az örökletes siketséggel kapcsolatos vizsgálódásai során hallásjavító készülékekkel kísérletezett. Így jutott el azokhoz a felismerésékhez 1875-ben, amelyek a telefon feltalálásához vezettek.

Bell telefonkapcsolatot létesített New York és Chicago között (1892)Forrás: Wikipedia (Gilbert H. Grosvenor Collection, Prints and Photographs Division, Library of Congress, Reproduction Number LC-G9-Z2-28608-B)

Óriáskerék

A világ első óriáskerekét 1893-ban állították fel a chicagói világkiállításon, a látogatók nagy örömére. A mérnöki szerkezet, a rendezvény legnagyobb attrakciója valóban óriási volt: a 80,4 méter magas kerék harminchat kabinja egyenként több mint hatvan embert fogadott magába, így összesen akár 2160 utasa is lehetett egyszerre. Az ifj. George Washington Gale Ferris által tervezett kerék húsz perc alatt tett meg egy kört és két fordulatot ment egy menet alatt.

Első óriáskerék, FerrisForrás: The New York Times/1893. január 1./Wikipedia

Cipzár

Szintén Chicagóban debütált a mai cipzár őse, amelyet egy amerikai mérnök fejlesztett ki. Whitcomb L. Judson eredetileg a gombolható férficsizmák zárószerkezetének szánta a találmányát, ami kezdetben kevés kereskedelmi sikerrel járt. De egy svéd származású mérnök, Gideon Sundbäck tökéletesítette a találmányt, létrehozva a ma már mindenki ruhatárban fellelhető cipzárat.

KözkincsForrás: Wikipedia

Mosogatógép

Bár már az 1850-es években is léteztek félig automata mosogatógépek, ezeket még kézzel kellett forgatni, ráadásul lassúak és megbízhatatlanok voltak. A kézi erővel működő mosogatógépek közül a legsikeresebbet egy porcelánjait féltő jómódú arisztokrata hölgy, Josephine Cochrane és egy George Butters nevű gépész találta fel 1886-ban. A Lavadora névre keresztelt találmányát az 1893-as chicagói világkiállításon mutatták be.

Első félautomata mosogatóképForrás: Jbarta/Wikipedia

Eiffel-torony

Ma Párizs egyik legnépszerűbb turista attrakciója az Eiffel-torony, pedig építésének idején nem mindenki örült a tervnek. Híres művészek, köztük Gounod, Maupassant vagy Dumas is tiltakoztak az építkezés ellen. A mérnöki szerkezet Gustave Eiffel tervei alapján mégis megépült az 1889-es párizsi világkiállításra, a közönség pedig nemcsak a kilátástól, de az újszerű és ultragyors felvonóktól is el volt ragadtatva.

Forrás: Shutterstock.com / Irina Bg

Fagyitölcsér

A legenda úgy szól, hogy az 1904-ben megrendezett St. Louis-i világkiállításon egy Arnold Fornachou nevű, szíriai-libanoni származású fagylaltárus kifogyott a papírpoharakból, és a mellette lévő gofriárustól, Ernest Hamwitől kért segítséget. Ennek eredménye pedig az lett, hogy Fornachou a vékony gofritésztát kúpokba csavarta, és ebben szolgálta fel a fagyigombócait. Egyesek szerint ekkor vált népszerűvé a ma is használt tölcsér, bár nem mindenki ért egyet ezzel az elmélettel.

Forrás: StockSnap / 27555 images / Pixabay

Mobiltelefon

Egészen másképp nézne ki a világ ma, ha nem lenne mobiltelefon. Mint ahogy számos történelmi jelentőségű találmányt, ezt is világkiállításon mutatták be, mégpedig a japán Osakában. Az NTT távközlési vállalat pavilonja nagy szenzációt keltett 1970-ben, és az expo során 6,58 millió látogató érkezett a pavilonhoz, hogy kipróbálhassa az Álomtelefonnak becézett vezeték nélküli távközlési eszközt. 

A kép illusztrációForrás: Steve Buissinne/pixabay.com

És mindez tényleg csak néhány találmány azok közül, amelyek elterjedése jelentős gazdasági és kulturális hatással járt az elmúlt évszázadban. Hasonló jelentőségűnek ígérkezik a tegnap Dubajban megnyílt világkiállítás, már csak azért is, mert ez az első, amelyet a közel-keleti régióban tartanak, és ennek megfelelően a legfontosabb eseményként kezelik az arab világban.

A március 31-ig látogatható világkiállításra egy október végére tervezett sajtóút keretében a szerkesztőségünk is meghívást kapott. Hamarosan beszámolunk a kiállításon bemutatott legígéretesebb vívmányokról, korunk technológiai újdonságairól, és hozunk fotókat a helyszínen berendezett magyar pavilonról. Tartsanak velünk akkor is!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek