Gyógyító programok várják a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A testi és szellemi egészség megőrzésére, a jóllétre fókuszál a szeptember 27-én megkezdődött Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek keretében több mint egy hónapon keresztül lesznek programok az ország múzeumaiban.

A fesztivál jelmondata "múzeumi harmónia", és ennek megfelelően a zenét, mint az öröm kifejezőeszközét állították a középpontba. De más programok is lesznek, amelyek a múzeumokat testi-lelki gyógyító helyszínként mutatják be. A fesztivál holnapján kilenc különböző tematika ikonjára kattintva kereshetnek az országszerte mergendezett programok között, melyek november 11-ig tartanak. Az alábbiakban a Travelo válogatását olvashatják.

Memento ParkForrás: Memento Park Budapest

A zene szárnyán című tematika alatt elsősorban zenei programokat találunk, mint például a holnap, azaz szeptember 29-én megrendezésre kerülő Szerenád a Szoborparkban: Lenintől az elektro-popig című exkluzív tárlatvezetés a Mementoparkban, amiből kiderül például, hogy melyik szobor szerepelt már videó klipben.

Az Utazó múzeum névre keresztelt tematika alatt az épület falain kívül találkozhatunk a múzeumokkal. Vakoknak és gyengén látóknak szóló programmal készül a Ráth György-villa, ahol a látogatók az érzékelésen keresztül ismerhetik meg a szecesszió egyik fontos inspiráló forrását; a japán kultúrát. 

Ráth György-villaForrás: Misibacsi/Wikipedia

A Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! című tematikába gyűjtött programokon egészségmegőrző sétákon, nordic walking és kerékpározás közben ismerkedhetünk a múzeumok világával. A József Attila Emlékhely például október 2-án irodalmi kerékpártúrát szervez József Attila Gát utcai szülőházától a sírhelyig.

Más tematikákon belül bepillanthatunk a múzeumok kulisszatitkaiba, lesznek programok kifejezetten az ősziszünetelő gyerekeknek, és rendezvények, amelyek a járvány ideje alatt a frontvonalban szolgáló egészségügyi munkatársak, mentősök és pedagógusok munkájáért mondanak köszönetet.

De nem csak Budapesten találkozhatunk érdekességekkel. A szegedi Móra Ferenc Múzeum épp most közölte szerkesztőségünkkel, hogy október 2-án ismerheti meg a nagyközönség azokat a Dankó Pista kottákat, amelyeket egy magánszemély nemrégiben a közgyűjteménynek adományozott.

A múzeumlátogatás gyógyhatásairól már korábban is lehetett hallani

Tavaly decemberben megírtuk, hogy egy brit kutatás szerint tovább élnek azok az emberek, akik rendszeresen járnak múzeumba vagy színházba, mint azok, akiknek a kultúra nem játszik szerepet az életében. A kutatás szerint ha már évi egyszer vagy kétszer elmegyünk múzeumba vagy színházba, 14%-kal valószínűbb, hogy meghosszabítjuk az életünket. Ha pedig ennél többször fogyasztunk kultúrát, életesélyeink akár 31%-kal is nőhetnek.


A hónap elején arról adtunk hírt, hogy brüsszeli orvosok egy három hónapos kutatás keretében gyógyszerként írják fel a múzeumlátogatást a Covid-stresszben szenvedőknek. Ha ez a fajta terápia sikeresnek bizonyul a kiégés és a pszichés stressz egyéb tüneteinek enyhítésében, akkor meg is hosszabítják a múzeumot receptre eljárást.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek