Ilyen gyógyszert még egy országban sem írtak fel stressz ellen

Múzeumlátogatás receptre – így lehetne összefoglalni a brüsszeli orvosok lépését, amelynek az a lényege, hogy a Covid-stresszben szenvedőknek ezt a fajta "gyógyszert" írják fel, mindenféle pirula helyett. A nem szokványos eljárás egy három hónapos kutatás része.

A pisilő kisfiú ruháinak mókás múzeuma is vállalta, hogy felírják receptreForrás: Garderobe Manneken Pis / Facebook.com

A belga főváros legnagyobb kórházában, a Brugmann kórházban a koronavírus-járvány okozta stressz miatt kezelt betegeknek öt ingyenes látogatást ajánlanak fel a város múzeumaiban – olvasható a The Guardian online kiadásának cikkében. Hogy ez a fajta segítségnyújtás milyen eredményeket hoz majd, azt jövőre publikálják. És amennyiben sikeresnek bizonyul a kiégés és a pszichés stressz egyéb tüneteinek enyhítésében, akkor meg is hosszabítják a "múzeumot receptre" eljárást.

Brüsszel kultúráért felelős vezetője, Delphine Houba elmondása szerint a kutatást a kanadai Québecben végzett hasonló projekt inspirálta, amelynek során az orvosok évente 50 múzeumlátogatást javasoltak pácienseiknek.

A projektben részt vesz a Grand-Place-on lévő közintézmények mellett a Divat és Csipke Múzeum, a Csatornamúzeum, a Garderobe Manneken Pis, valamint a Kortárs Művészeti Központ. Houba elmondta, reméli, hogy a jövőben magánmúzeumok és -gyűjtemények is csatlakoznak a projekthez. "A próbavizsgálat eredményei alapján rajtuk múlik majd ez a döntés" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek