Akik járnak múzeumba, tovább élnek, állítja egy brit kutatás

Egy brit kutatás szerint tovább élnek azok, akik rendszeresen járnak múzeumba vagy színházba, mint azok, akiknek a kultúra nem játszik szerepet az életében. A következtetést egy 14 éves felmérésből vonták le, amelynek eredményeit a British Medical Journal (Brit Orvosi Folyóirat) múlt heti karácsonyi száma publikált, írja a Forbes magazin.

Ön milyen gyakran jár múzeumba?una laurencic/pexels

Daisy Fancourt és Andrew Steptoe, a University College London munkatársai több ezer ötven feletti angol férfi és nő egészségi állapotát és életmódját hasonlították össze. A résztvevők két évente töltöttek ki egy kérdőívet, amiben többek között a magánéletükkel, a munkájukkal, a hobbijaikkal és a táplálkozási szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. A felmérés eredményeit ápolók és ápolónők által gyűjtött egészségügyi adatokkal vetették össze.

A 6710 résztvevő közül 2001 hunyt el a kutatás ideje alatt. Az utóbbiak természetesen többnyire az idősebbek, vagy a valamilyen betegségben szenvedők közül kerültek ki. De a kutatók más tendenciákra is felfigyeltek: többen haltak meg a fizikailag inaktív, mint a rendszeresen mozgó megkérdezettek közül. Az elhalálozottak között nagyobb valószínűséggel szerepeltek férfiak, mint nők, illetve dohányzók, mint nem dohányzók.

De hasonló trend volt megfigyelhető, amikor összevetették a művészeti programokra rendszeresen járó embereket azokkal, akiknek a kultúra hiányzott az életéből: a művészet szerelmesei kisebb valószínűséggel szerepeltek az elhunytak között a többiekhez képest. Persze van néhány nyilvánvaló tényező, ami szerepet játszhatott ebben: például az idősebbek kevésbé képesek elhagyni a házat, mint a fiatalabbak, illetve a kulturális programokra járók általában a tehetősebbek közül kerülnek ki. A kor és a vagyon mellett a társadalmi helyzet is szerepet játszhat az eredményekben, ahogyan az is, hogy egyedül élnek-e vagy sem, rokkantak-e, vagy sem.

De még mindezzel együtt is úgy találták, hogy tovább élnek azok, akiknek a kultúra valamilyen módon jelen van az életében. A számok azt mutatják, ha már évi egyszer vagy kétszer elmegyünk múzeumba vagy színházba, 14%-kal valószínűbb, hogy meghosszabítjuk az életünket. Ha pedig ennél többször fogyasztunk kultúrát, életesélyeink akár 31%-kal is nőhetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek