Hang- és fényjátékkal keltik életre Frida Kahlo világát Mexikóban

Van Gogh és Monet után most a mexikói Frida Kahlo festményeiből készült hipnotikus hang- és fényjáték. A festőnő szülővárosában, Mexikóvárosban nyílt kiállításon egy 35 perces audiovizuális élmény kelti életre a festő világát, minden eszközt megragadva, hogy beleképzelhessük magunkat ebbe az alternatív valóságba. 

Frida InmersivaForrás: Frida Inmersiva/Facebook

Az ehhez hasonló, minden érzékszervre ható kiállításokat immerzív élménynek nevezik. Nálunk kevésbé elterjedt, de külföldön már-már trendről van szó, amely Van Gogh utazó kiállításával kezdődött, majd Monet-val folytatódott.

A Frida: La Experiencia Inmersiva (Frida) című show Kahlo szülővárosában nyílt meg a múlt hónapban a festő 114. születésnapja alkalmából, írja a Matador Network. A show vizuális hatásaiért felelős Cocolab nevű, multimédiás élménnyel foglalkozó cég szerint a „Frida egy magával ragadó, több érzékszervre ható élmény, amely monumentális léptékben mutatja be Frida Kahlo munkásságát a zene, a szcenográfia (színpadi környezet, atmoszféra alakításával foglalkozó gyakorlat), a szobor, az interaktív elemek és a digitális animáció eszközeivel."

Frida Inmersiva, Mexikó városForrás: Frida Inmersiva/Facebook

A 35 perces vetítés Kahlo legmegindítóbb műveit mutatja be, köztük a Két Fridát és a Törött oszlopot. Mindehhez összesen 90 projektort és 50 hangszórót használnak fel. A készítők a legkülönfélébb eszközökkel próbálják hipnotikussá tenni az élményt. Egy különleges textúrájú függönyre, a padlóra és a falra vetítik a Frida Kahlo műveiből származó vizuális elemeket, ráadásul a valós festményeket jóval meghaladó méretben, felkeltve a határtalanság érzetét.

Frida InmersivaForrás: Frida Inmersiva/Facebook

A show Kahlo életébe is betekintést enged. A vetítést a művésznő által kedvelt spanyol zenészek kísérik, és személyes leveleiből származó felolvasásokat is tartalmaz. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy „megismerjék Frida festményeit, de egy kicsit több intimitással" - mondta Kahlo dédunokahúga, Mara de Anda Romeo az Agence France Presse-nek. „Úgy vélem, hogy Frida nagyon avantgárd és modern volt, így ez tökéletesen illik hozzá. Ő egy olyan nő volt, aki megelőzte a korát."

Frida InmersivaForrás: Frida Inmersiva/Facebook
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek