Köveskáli birtok virágoskertjében nyílt meg a kortárs alkotók szoborparkja

Köveskál könnyen megfogja a képzeletet, és ha valaki járt már ezen a kis településen, akkor pontosan tudja, hogy miről beszélünk. A Káli-medence közepén lapul meg a falu, ahol valahogy azonnal otthon érzi magát az ember – írtuk az itt található Káli Art Inn birtok kapcsán egy korábbi cikkünkben, amelyben a hat legjobb balaton-felvidéki szálláshelyet gyűjtöttük össze. Most pedig itt a hír, hogy a hotel egy új látványossággal gazdagodott: a hétvége óta ugyanis a virágoskertjében kialakított Káli Art-Parkban (KAP) biztosít kiállítóteret kültéri szobroknak.

Forrás: Szabó Miklós

Az itt kiállított képzőművészeti alkotásokat pályázat útján választották ki, a beérkezett műveket szakmai zsűri bírálta el. A tulajdonos elképzelése, hogy évről évre újabb tenderek kiírásával, időszakos kiállítások várják majd az érdeklődőket. Az ötletgazdák célja, hogy a KAP létrehozásával újabb színt vigyenek a köveskáli kultrális programlehetőségek közé, és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken. 

Az évente kiírt pályázattal szobrászok számára szeretnének lehetőséget adni, hogy minden évben megmutathassák magukat a nagyközönségnek, miközben alkotásaik akár a helyszínen is megvásárolhatók legyenek.

Forrás: Szabó Miklós

Az idei évben több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül idén a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át lesznek megtekinthetők a KAP-ban. A zsűri által a legjobbnak választott alkotás Cseh Lili, Egem2 műve lett, amelyért megkapta a Káli Art Díjat, az alkotása pedig állandó jelleggel megtekinthető lesz a kiállításokon.

Magazin GalériaForrás: Szabó Miklós

A Káli Art-Park szinte folytatásaként, a falu főutcáján található az egykori tehénistállóból kialakított, a klasszikus népi építészetet és az ipari dizájn megoldásait ötvöző Magazin Galéria több mint 200 kortárs alkotással, amelyek között a festménytől a grafikán és kisplasztikákon át a vibráló, élénk színű afrikai iparművészeti textíliákig minden megtalálható. A KAP és a Magazin Galéria tulajdonosai ezzel a közös gondolkodással és együttműködéssel egy kulturális centrum kialakulását remélik kialakulni a Káli-medencében – fogalmaznak a közleményben.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek