Nosztalgia, komédia, borzongás: filmek és sorozatok a Balaton partjáról

Van, ami klasszikussá vált, más csúnyán megbukott. Van, ahol minden helyszín ismerős a Balaton szerelmesei számára, és akad, amely nem létező Balaton-felvidéki település tájait mutatja be. Zömében vérbő komédiák játszónak a tó partján, de akad közöttük súlyosabb tartalom is. Az alábbi válogatásunkban balatoni filmes produkciók között szemezgettünk, amelyekkel talán olvasóinkat is vakációra tudjuk hangolni.

Ötvös Csöpi-filmek: Bujtort végakarata is a Balatonhoz köti

Bujtor István, Bud Spencer magyarországi helytartója, a vitorlás szenvedéllyel élő rendőrnyomozó, Ötvös Csöpi karakterét maga álmodta meg 1980-ban, a máig balatoni nosztalgiát árasztó filmek azóta szép karriert futottak be. Bujtor sosem tagadta, hogy igazi, keményvonalas Balaton-rajongó, állítása szerint soha sehol nem tudott jobban pihenni, mint a Balatonnál, és végakaratának megfelelően a balatonszemesi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Adta magát, hogy a Pogány Madonna Tihanyban játszódjon, majd jött a folytatás, a Csak semmi pánik, az Elvarázsolt dollár és a Hamis a baba, amelyek még igazi mozifilmek voltak. A Zsaruvér és Csigavér első része A királyné nyakéke, majd másodikként a Több tonna kámfor viszont már tévéfilmek voltak, melyeknek sikerében a szeretnivaló karakterek és a pofozkodós jelenetek mellett nagy szerepet játszott a Balaton szépsége is.

Zimmer Feri: vérbő vígjáték a vendégcsalogató trükkökről és a talpon maradásról

Nincs balatoni filmlista Zimmer Feri nélkül. Tímár Péter 1998-as vígjátéka mindent elmond a balatoni vendéglátószektor Z kategóriájának ügyeskedéséről: a kiskapukról, a lasszóval fogott német turistákról és a szalmonellás debreceniről. Mégsem haragszunk sosem a Fikász Zimmer Feri karakterét megformáló Reviczky Gáborra, inkább szívünkbe zárjuk őt a balatoni helyszínekkel együtt. Érdekes egyébként, hogy a jeleneteknek csupán egy részük készült Balatonföldváron, az egyik fő forgatási helyszín ugyanis a budapesti Római-part volt.

Apám beájulna: bárpultozás a Balatonnál, és nagy cicaharcok

A 2003-as magyar film Salinger Richárd azonos című regényének adaptációja, amely a kritikák szerint a kevésbé jól sikerült magyar filmek listáját gyarapítja. A két főszereplő, a 17 éves Szarka (Gáspár Kata) és a 18 éves Barbi (Csősz Boglárka) a Balatonnál ismerkednek meg, ahol Szarka nyári munkát vállal, bárpultosként dolgozik. A lányok itt flörtölnek és randiznak, de a Barbie-babaszerű Barbi persze minden pasit elhalász Szarka elől, végül mégis úgy döntenek, hogy ketten együtt Görögországban próbálnak szerencsét.

Swing: három nő elveszett, és a Balaton partján talál magára

A 2014-es film igazi sztárparádé: Csákányi Eszter, Ónodi Eszter, Törőcsik Franciska, Törőcsik Mari és Kulka János. Három különböző hátterű nő, akiknek élete épp mélyponton van, összefog, hogy régi álmukat valóra váltva zenekart alapítsanak, hogy aztán azzal – egy megöregedett dizőz vezetésével – körbeturnézhassák a Balatont. A Swing csak a felszínen zenés, szórakoztató film, a valóságban a szereplők önismereti útját és magára találásának történetét kísérhetjük figyelemmel, de szerencsére mindezt hangulatos balatoni helyszíneken.

Egynyári kaland: szerelmi csetlés-botlás a magyar tenger partján

A magyar tévés minisorozat igazi ifjúsági vígjáték: a 2014 és 2019 között futó, négy évadot megélt produkció a frissen érettségizett tinik önállósági törekvéseit és ügyes-bajos szerelmi ballépéseit és beteljesedéseit mutatja be. A főszereplők a vakáció alatt a Balatonra utaznak, ahol aztán jól egymásba gabalyodnak (igaz, a harmadik évad már jórészt Budapesten játszódik, mivel az időközben munkába álló szereplők már nem érnek rá vakációzni). Olyan autentikus helyszíneken járunk, mint Balatonfüred, Csopak, Balatonalmádi, Balatonkenese, Balatonszepezd és Keszthely.

Forrás: YouTube
Jó estét nyár, jó estét szerelem: a balatoni vállalati üdülő a tragédia előfutára
Fejes Endre megrázó kisregényének filmváltozata éles kontrasztban áll a vérbő balatoni komédiákkal. Igaz, a magát dúsgazdag görög diplomatának kiadó sötétruhás fiú történetének java Budapesten játszódik, ám a balatoni vállalati üdülő az a szomorú helyszín, ahol áldozatával, Karácsony Nagy Zsuzsannával végül megismerkedik. Az 1972-es tévéfilm jól megmutatja, hogy a Balatonnál a 70-es évek elején - az NDK-ból érkező turisták igényeihez mérten - már volt igazi nyugati whisky, sok-sok angol és német nyelvű külföldi újság, továbbá a pincérek is jól beszéltek idegen nyelveken.

#Sohavégetnemérős: a rendező egyetlen kikötése volt, hogy legyen balatoni helyszín

A 2016-os produkció, Tiszeker Dániel első filmje – amiben Fluor, Diaz és a Wellhello zenekar is feltűnik –, amolyan generációs film: a huszonévesek és koraharmincasok párkapcsolati kínlódásaira reflektál. Egészen pontosan a Tinderre, a közösségi médiára, és persze a csajozás lényegére, ami az évtizedek során a technika fejlődésétől függetlenül azért mégiscsak keveset változott. A rendező számára kulcsfontosságú volt, hogy balatoni helyszínük is legyen, mert számára a magyar tenger a bizsergető nosztalgiát, a felszabadultság érzését jelenti.

Doktor Balaton: vajon tényleg létezik Balatonmeggyes?

Kapitány-Diószegi Judit és Búss Gábor Olivér vígjáték sorozata, a Doktor Balaton 2020 decemberében debütált a TV2-n. A magyar Dallasként is emlegetett sorozat nem az olaj, hanem egy egyedülálló hatékonyságú termálfürdő és annak gyógyvize körül forog, amelynek apropóján a legkülönfélébb karakterek sorsa kereszteződik. A helyszín egy balatonfelvidéki település, Balatonmeggyes, amit a forgatókönyvíró a Balatonfelvidékre pozicionál, a valóságban azonban nemhogy termálfürdője nincs, de még csak nem is létezik. A jelenetek többségét a szentendrei Skanzenben, illetve a budapesti stúdióban forgatták – ezzel együtt azonban Balatonmeggyes tagadhatatlanul vonzó balatoni atmoszférát áraszt.

 Címlapfotó: Pixabay / Elstef

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek