Bódító illatok, szikrázó napsütés és grill ételek várnak ránk ezeken a levendulaszüreteken

Nemrégiben adtunk hírt a levendulaszezon kezdetéről, most pedig arról számolunk be, hogy újabb helyszínek csatlakoztak az idei szürethez. A Szent Balázs-hegyen például már hagyománnyá vált a júniusi "levendulázás" - írták a szervezők. Bár a hideg és esős tavasz miatt későbbre csúszik a virágzás, a június 18-19-20-i és a június 25-26-27-i (péntek, szombat, vasárnap) hétvégéken lilába fordul majd Laszip Tamás tulajdonos kis parcellája. A hobbikertész saját örömére telepítette a levendulákat, de úgy döntött, a virágzást megosztja azokkal, akik ugyanúgy szeretik ezt a növényt és a látványt, mint ő.

Forrás: Studio_InMotion/Buza Virag

A két időpontban megnyilnak a jelképes kapuk, és reggel 9-től elindul a szedd magad akció, melynek ideje alatt egy papírtáskányi levendula 1500 forint lesz, ha pedig vászontáskába szedjük a virágokat, az 2000 forintba kerül. A házi levendulaolaj ára mérettől függően 1000 forinttól 2000 forintig terjed, ebédet pedig frissen a grillről igényelhetünk. A Szent Balázs-hegyen található levendulamezőt Szentantalfa fölött találjuk, a helyszínt táblák jelölik az út mentén.

A Kevély-hegyen és a Kőröshegyen is nyílnak a virágok

Pilisborosjenőn, a levendulamezőn is egyre szebben fejlődnek a virágok. A szervezők ezért azt írták, hogy idén a fotózás a szüret előtt lesz, június 18. és 22. között. Akik időpontot foglalnak, azok reggel 8-tól 11-ig, illetve 16 órától 20-ig érkezhetnek fotózni. A szüret ezután kezdődik, és június 23-tól előreláthatólag július 4-ig tart, hacsak az időjárás közbe nem szól.

A legutóbbi hírek szerint a Kőröshegyen, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha Provence-ban sétálnánk a levendulamezőkön, június 17-től augusztus 22-ig tart majd a szedd magad szüret. 

Tihany is lilába öltözik

A Tihanyi-félszigeten is hagyomány, hogy júniusban elindul a Levendula Szedd magad! program. Az idei akció kezdetét június 18-ra tervezik. Az érdeklődők ekkor a helyszínen vásárolhatnak aratótáskát, amit telerakhatnak az illatos és látványos virágokkal. Az aratás június 27-ig tart a virágzás függvényében.

Forrás: Daiga Ellaby / Unsplash

A szervezők minden nap 15 órakor előadást tartanak a levenduláról és a történetéről a Tihanyi-félszigeten, és abból is ízelítőt kaphatunk, hogy hogyan lehet felhasználni és termeszteni ezt az illatos és sokoldalú növényt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek