Új múzeuma lesz Oslónak, amely Európa legszebbje szeretne lenni

Oslo új nemzeti múzeumában, a Nasjonalmuseetben a művészetnek, az építészetnek és a dizájnnak szeretnénk új és gyönyörű otthont teremteni, és arra készülnek, hogy az épület Európa egyik legnagyobb múzeumává válik majd.

Az épület szépen illeszkedik a parti épületek közéForrás: Nasjonalmuseet/Facebook

A hatalmas, de egyben hangulatos múzeumot a Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten építészeti stúdió tervezte azzal a céllal, hogy olyan struktúrát hozzon létre, amely természetesen illeszkedik a városba. Az eredmény egy letisztult és szolid megjelenésű múzeum, egyértelmű utalásokkal Oslóra és annak jellegzetes emlékeire, például a városházára és az erődre. A Nasjonalmuseetben tulajdonképpen egyesítik azokat a gyűjteményeket, amelyek jelenleg Oslo három különálló helyén találhatók elszórtan, így az ottani Nemzeti Galéria, a Kortárs Művészeti Múzeum és az Ipari Formatervezési Múzeum egy tető alá kerül. Ez azt jelenti, hogy a design, a kivitelezés és a képzőművészet először lesz egy helyen látható.

A viking kultúra bemutatása fontos része lesz a kiállításnakForrás: Nasjonalmuseet/Facebook

Az új nemzeti múzeummal Norvégia a legszélesebb ablakot kívánja nyitni az ország művészetére. Több mint 5000 művet mutatnak majd be különböző évszázadokból és korszakokból 90 teremben, amelyek összterülete 54600 négyzetméter, így nagyobb lesz, mint a híres Rijksmuseum és a Guggenheim Bilbao. Az épület otthont ad időszakos kiállításoknak is a látványos és hangulatos tereiben, és az épület tetején lesz egy Fénycsarnok nevű hely, amelynek hatalmas panorámás teraszán kávézóba, üzletekbe és a világ legnagyobb könyvtárába juthatnak el a látogatók.

Mindent bemutatnak a legapróbb részletekigForrás: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design/The National Museum of Art, Architecture and Design/Ina Wesenberg

Az új nemzeti múzeum Oslo partján, közvetlenül a tenger mellett épül a város átalakítási projektjének részeként, amelynek céla, hogy új kulturális és szabadidős tevékenységeknek adjon otthont. Az épület 2022 júniusában nyílik meg – írja a siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek