Saját pénzén térképezte fel Zimbabwe utcáit, miután nem találta Google Mapsen

Azt gondolnánk, a Google térképén a világ bármelyik utcáján végigsétálhatunk, de ez csak Európa és Amerika országaiban van így. Afrika és Ázsia hatalmas területei még mindig szinte teljesen feltérképezetlenek. A kaliforniai Berkley-ben élő, zimbabwei származású fotós és digitális művész Tawanda Kanhema akkor fedezte fel a szolgáltatás hiányosságát, amikor egy barátjának gyerekkori otthonát szerette volna megmutatni az ország fővárosában, Hararéban, tudtuk meg a My Modern Mettől.

A felfedezést tett követte, a Google-től és az Insta360-tól kölcsönzött kamera segítségével visszautazott szülőhazájába, hogy saját kezűleg pótolja a hiányt. "Eléggé kellemetlenül érintett, hogy a régió számos országa nem szerepel a térképen... Többet kellene tennünk azért, hogy az itt élő közösségek is képviselve legyenek" – idézte a cikk az amerikai közszolgálati rádiónak, az NPR-nek is nyilatkozó Kanhemát.

A fotós 3200 kilométert tett meg gyalog, kerékpáron, hajón, autóban, és a levegőben, hogy felvételeket készítsen a tájról. A kirándulás eredményeként a 804 kilométerről készült felvétel már elérhető a Google térképén. Utazásait saját 5000 dollárjából finanszírozta.

Útjai során lefilmezte többek között a világ egyik legnagyobb vízesését, a Zambia és Zimbabwe határán lévő Viktória-vízesést. Zimbabwe végeztével Namíbiában folytatta a munkát, majd a kanadai Észak-Ontario több száz mérföldjét is bejárta. Munkájából egy weboldalt hozott létre Unmapped Planet (Feltérképezetlen bolygó) címmel, de térképészeti utazásairól Instagram-oldalán és weboldalán is tájékozódhatunk.

Viktória-vízesés Zambia és Zimbabwe határán (illusztráció)8moments / 259 images/pixabay
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek