Múltidéző karthauzi növénykertet ültettek a bakonyi településen

A karthauzi rend szerzetesei már az 1300–1400-as években is termesztettek gyógynövényeket Városlődön, az úgynevezett paradicsomvölgyben. Ezt a több száz éves hagyományt szeretnék folytatni a helyiek, akik most harmincháromféle növényt elültetve létrehozták a Karthauzi Gyógynövénykertet a Templom téren - derül ki a veol.hu híréből.

A kép illusztrációForrás: congerdesign/pixabay.com

A Templom tér 2020-ban természetes kőburkolatot kapott, melynek különlegessége, hogy kirajzolódnak rajta az egykori karthauzi kolostor falának körvonalai. Ennek szomszédságában a most elültetett növényekkel szeretnék bemutatni azt, hogy milyen növényeket használtak annak idején a karthauzi szerzetesek. Az önkormányzat – Mizda Mária gyógynövénytermesztő tervei alapján – vásárolt főleg évelő fűszer- és gyógynövényeket, a templom fala mellé pedig 200 levendulát is elültettek.

Került a földbe többek között macskagyökér, rozmaring, bazsalikom, izsóp, hegyi pereszlény, marokkói menta, curryfű, édeskömény és orvosi zsálya is.A gyógynövények kis ismertetőtáblákat is kapnak, közöttük pedig geotextíliával és mulccsal letakart ösvényeket alakítottak ki. A kert segítségével az óvodások és iskolások megismerhetik ezeket a különleges növényeket, a helyiek pedig gyönyörködhetnek bennük, és akár bujtást is vihetnek egy-egy fajtából.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek