Csúcstechnológiás lesz az újjáépülő római Colosseum gladiátorarénája

Az Ingegneria milánói társaság nyerte el a római Colosseum gladiátorarénájának újjáépítésére az olasz kormány által kiírt pályázatot – jelentette be vasárnap Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

A 18,5 millió euróba (6,7 milliárd forint) kerülő munkáknak 2021 végéig kell elkezdődniük és 2023-ig tartanak majd. A tervek szerint egy csúcstechnológiás, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel az arénában, amellyel mintegy helyreállítják az eredeti arénát, azt a színpadot, ahol a gladiátorviadalokat tartották az ókori Rómában. Ez a színpad egészen a 19. századig létezett, akkor elbontották a régészeti feltárások miatt.

Ily módon az arénát ismét szabadtéri kulturális előadásokra lehet majd használni, és a Colosseum látogatói az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építmény fenségességét – közölte Francheschini. A háromezer négyzetméter alapterületű mobilrendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan befedjék vagy kinyissák a föld alatti épületrészeket, egyrészt, hogy megvédjék az esőtől, vagy hogy lehetővé tegyék szellőzésüket.

Védőmaszkos turisták a római Colosseum környékénForrás: NurPhoto via AFP/Matteo Trevisan/NurPhoto/Matteo Trevisan

A nemzetközi hírű milánói cég restaurálta egyebek között a vicenzai székesegyházat, és olyan sztárépítészekkel dolgozott már együtt, mint Renzo Piano, Rem Koolhaas és Iszozaki Arata, írja az MTI.

A Colosseumot Kr. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként. A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek