Hawaii beköszönéssel, nyuszi origamival és eszínházzal érkezik a húsvét

Nemrég került ki az oldalra az a gyűjtésünk, amiben megannyi hazai parkot, arborétumot és fűvészkertet ajánlottunk a figyelmükbe, ahova a hosszú hétvégén el lehet menni kirándulni. A legtöbb helyszín már virágba borult, van ahol cseresznyevirágzást is nézhetünk. 

Nyulak a nagyvilágbanForrás: Agóra Tudományos Élményközpont

De arra az esetre is hoztunk néhány online programot, ha mégis inkább otthon maradnának. Az első adag programlehetőséget az debreceni Agóra Tudományos Élményközpont  hozza el nekünk. A szervezők érdekesebbnél érdekesebb, a húsvét tudományos oldalával kapcsolatos kérdéseket vetnek fel a négynapos programsorozat ideje alatt: például azt, hogy miért szőrös a nyulak talpa? Hány monumentális kőszobor található a Húsvét-szigeten? Milyen színű a tojása a jávai csirkének, amelynek minden porcikája teljesen fekete, és bele lehet-e varázsolni egy főtt tojást egy szűk szájú palackba?

A kérdésekre a választ az élményközpont Facebook oldalára feltett videókon keresztül ismerhetjük meg április 2-től április 5-ig. De online oktatással megtanulhatunk origami nyuszit hajtogatni, kísérletezhetünk tojásokkal és képzeletben a Húsvét-szigetekre is elutazhatunk.

Stream, színház, muzsika

Az Átrium Színház online közvetítésével egy olyan múltidéző sorozat veszi kezdetét, melynek központjában a Történetek a 2017 tavaszán létrejött Újságmúzeum nevű Facebook-oldal áll. Az oldal megalkotója Sal Endre újságíró, aki ismert és elfeledett magyarokról ír; olyan emberekről, akikre büszkék lehetünk és akikre emlékeznünk kell - olvasható az esemény oldalán.

A Facebook-oldalból aztán könyv lett, majd még egy, és végül Történetek a XX. századi Budapestről címmel múltidéző sorozat az Átrium színpadán. Az április 2-től 5-ig látható online előadás egyik főszereplője az Újságmúzeum alapítója, Sal Endre lesz, akihez Réczei Tamás, az Átrium Így szerettek ők sorozatának író-rendezője csatlakozik. Huzella Júlia színésznővel és egy kiváló zongoristával, Grósz Zsuzsannával az oldalukon havi rendszerességű sorozatban elevenítik majd fel az 1900-as évek Budapestjének rejtett, ám annál izgalmasabb történeteit.

Március 26. óta a Budapest Fotófesztivál 2021 programjait is követhetjük online. Egyik első programpontja, a Fotóikonok - Archívumból történelem című kiállítás bepillantást enged a 20. század első felébe, a kor nagy fotográfusainak munkáin keresztül. Az anyag különlegessége, hogy egy kifejezetten kereskedelmi célú amerikai galéria gyűjteményéből válogatták össze - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Hawaii és húsvét

A figyelmükbe ajánlanánk még egy érdekes online műsort, amit szintén Facebook LIVE-on keresztül tudnak majd megnézni április 4-én vasárnap 16 órától. Ebben az élménybeszámolóban Vujity Tvrtko mesél arról, mennyi "szépséget és gyönyörűséget, békességet és nyugalmat, vagyis rengeteg ALOHÁT" lehet kapni Hawaii szigeteitől, ahova a családjával 2020-ban elköltözött.

Forrás: Vujity Tvrtko / Húsvéti ALOHA-Túl minden határon / Facebook.com /

A Húsvéti ALOHA-Túl minden határon című Facebookra szabott TV-adást azután készítette el, hogy első ilyen adása, a Karácsonyi ALOHA olyan sikeres lett a nézők körében. Amint az eseménynél is írta, a húsvéti bejelentkezésben megmutatja majd az igazi Jurassic Parkot belülről, de jönnek a Magnum, a Hawaii Five O és sok más ott készített film forgatási helyszínei is. Egészen biztosan láthatjuk Pearl Harbort és vele a helyi történelem legfontosabb részleteit, de a legfontosabb, hogy megszólalnak majd azok a magyarok is, akik otthonról indultak és Hawaii-on valósították meg a saját álmaikat. Húsvéti ALOHA-Túl minden határon ingyenesen nézhető és 15 órakor indul majd a Facebook LIVE-on keresztül. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek